Bivši ministar kulture Šipuš nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora

Vijesti 30. tra 202111:12 > 11:22 0 komentara
sud
Pixabay / ilustracija

Bivši HNS-ov zamjenik, a potom i ministar kulture Berislav Šipuš u petak je na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora zbog podizanja novca službenom karticom i plaćanja privatnih računa državnim novcem.

Uskok Šipuša tereti da je na dužnosti službenom karticom podigao ukupno 17,800 kuna u gotovini koje je beskamatno koristio, dok je na privatne troškove u ugostiteljskim objektima i trgovinama, plaćajući kreditnim karticama, potrošio nešto više od 64 tisuće kuna.

Berislav Šipuš je naknadno vratio nešto više od 14 tisuća kuna “obustavama na plaći i uplatama gotovine u blagajnu”, dok je sebi, prema tvrdnjama tužiteljstva, pribavio 68.600 kuna za koliko je oštetio državni proračun.

Prema presudi treba platiti i sudske troškove od preko 53 tisuće kuna.

Svoje ovlasti Šipuš je koristio protivno odluci vlade Zorana Milanovića čiji je bio član o uvjetima korištenja službenih automobila, mobitela, zrakoplovnih linija, kreditnih kartica i sredstava reprezentacije te načinu odobravanja službenih putovanja.

Na početku suđenja u lipnju 2018. Šipuš je kazao da se ne osjeća krivim.

Zbog gotovo istog nedjela Uskok je optužio i njegovu prethodnicu Andreju Zlatar Violić kojoj je Šipuš bio zamjenik.

Iako je više od 159 tisuća kuna naknadno vratila mjesečnim obustavama na plaći i uplatom gotovine u blagajnu Zlatar Violić je, prema tvrdnjama Uskoka, državni proračun oštetila za nešto više od 99 tisuća kuna, a sebi u gotovo istom iznosu pribavila “nepripadnu imovinsku korist”.

Njihovi su se postupci naknadno spajali i razdvajali, uglavnom zbog zdravstvenog stanja bivše ministrice kojoj suđenje još nije gotovo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!