Bivši ministar o trovanjima: Najviše me zabrinjava slučaj prijavljen prije dva mjeseca

Vijesti 08. stu 202318:57 0 komentara

Bivši ministar zdravstva Rajko Ostojić, predstojnik Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Zagreb, u Dnevniku N1 komentirao je slučajeve ozljeda izazvanih navodnim trovanjima gaziranim pićima. Otrio je jedan težak slučaj i naglasio da su svi novi slučajevi posljednjih dana bili izrazito blagi.

“Svi su pacijenti otpušteni iz KBC-a”, rekao je Rajko Ostojić i dodao: “Izgleda da se to stišava. Na tom tragu je i vijest Inspektorata da su uzorci ispravni, a onda ostaje pitanje što se događalo. Očekujem da se idućih dana nešto otkrije.”

Na pitanje kakve su simptome imali pacijenti, otkrio je:

“Promijenio im se okus u ustima kad su popili pića, kod trojice smo našli endoskopske promjene bilo kojeg kemijskog uzorka. Bol u ždrijelu, otežano gutanje, a napravili smo i fotodokumentaciju. Svi su imali blage upale, bez potencijalnih komplikacija, pušteni kući, danas se dobro osjećaju. Živimo u vrijeme lažnih vijesti – na jednom ozbiljnom portalu je pisalo da su pronađene kiseline, a pokazalo se da to nije istina.”

Na pitanje je li moguće da je netko bio samo prehlađen, uz te simptome, da nema nikakve veze s gaziranim pićima, Ostojić je potvrdio:

“Naravno, moguća je prehlada, pa teški pušači, ali to bi bilo samo u grlu, ne u jednjaku. Preporučujem uključenje forenzike Vučetić, CSI je ništa za njih, stručnjaci koji su riješili cijeli niz problema, oni će najbrže saznati ako ima drugog uzorka osim u proizvodnji i ostalome.”

Otkrio je i jedan zabrinjavajući slučaj: “Najviše me zabrinjava slučaj prijavljen prije dva mjeseca, jedan od prvih. Mladi dečko, čim je popio napitak, razvila se klinička slika direktno povezana s pićem, s krvarenjem. Danas je završio na stenozi, suženju jednjaka, svakih tjedana dana se radi proširenje, živ je, ali imat će težak i kompliciran život, kod njega je jednjak jako uzak.”

Naglasio je i da je Vili Beroš kasnio, kao i tvrtka prozvana u javnosti.

N1

Tijek događaja pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!