Bivši ministar pravosuđa Bošnjaković: Mislim da su kriteriji izbora sudaca dobri

Vijesti 12. svi 202114:16 > 15:41 0 komentara
N1

Bivši ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković komentirao je u N1 Studiju uživo izbor predsjednika Vrhovnog suda oko kojeg predsjednik i premijer vode verbalni rat.

Govoreći o programu predsjednikove kandidatkinje za čelno mjesto Vrhovnog suda, Bošnjaković kaže kako nije detaljno proučio njezin program.

“To će biti na dnevnom redu sjednice Sabora. Neke stvari su već iznijete u javnost”, kaže Bošnjaković koji smatra da je Hrvatska tijekom pregovora s Europskom unijom o pristupanju, temeljito promijenila poglavlje 23 te da su tada doneseni i objektivni i transparentni kriteriji za izbor sudaca.

“U tom smisli smo i Ustav mijenjali i došli smo do modela da suce imenuje Državno sudbeno vijeće, a da odvjetnike imenuje Državno odvjetništvo. Što se tiče kriterija, oni su takvi kakvi jesu. Ja osobno mislim da su dobri”, kaže Bošnjaković. Dodaje i kako smatra da je hrvatski sustav nakon pristupanja EU-u pristojan i transparentan.

Izbor predsjednika Vrhovnog suda

O prepucavanju predsjednika i premijera oko izbora predsjednika Vrhovnog suda, kaže: “To je sve prilično besmisleno. Najprije smo se opterećivali time je li zakon uopće ustavan. Kandidata uvijek predlaže predsjednik, a bira ga Sabor.”

Na pitanje postoji li mogućnost da se HDZ izuzme iz odlučivanja o izboru predsjednika Vrhovnog suda, Bošnjaković kaže: “Nema govora o tome. O tom predmetu će odlučivati sudsko vijeće na koje nitko ne smije utjecati, pa ni predsjednica suda.”

Bit će javnih poziva sve dok se ne prijavi netko tko bi bio izabran”, kaže o tome do kad će trajati izbor predsjednika Vrhovnog suda. 

VEZANE VIJESTI

Po Ustavu predsjednik predlaže, Sabor donosi odluku. Tu se dva rješenja moraju poklopiti. Sama činjenica da je predsjednik nekoga predložio ne obvezuje Sabor da ga prihvati. Potreban je kandidat koji će biti prihvatljiv i Saboru”, govori Bošnjaković i pojašnjava da će, po isteku mandata sadašnjem predsjedniku Vrhovnog suda, tu funkciju obnašati njegov zamjenik te da takva situacija “može trajati dok treba”.

Komentirao je i premijerovu izjavu da je Zlata Đurđević diskvalificirala samu sebe.

“Imali smo poziv koji je raspisan, predsjednik je odmah rekao da to ne poštuje, da ga ograničava. Nki ljudi su se javili na taj poziv, a on je izašao sa svojom kandidatkinjom. Mi smo kao stranka rekli da je to nedopustivo. Nije dovoljno da vam predsjednik kaže: ‘Ja ću te predložit’… U stranci smo rekli da to nije poštivanje zakona, Ustava, ni onih kolega koji su se javili na javni poziv”, kaže.

“U javnosti kako je komuniciran program proizlazi da politika bira suce. Ona kritizira postojeći model izbora sudaca, da bi politika trebala imati neku ulogu”, govori Bošnjaković. 

“Sustav se neće promijenti tako što će netko doći na mjesto predsjednika Vrhovnog suda. Sustav se mijenja kontinuirano”, smatra bivši ministar.

Promjene u pravosuđu

Govoreći o promjenama koje u sustavu pravosuđa provodi Ivan Malenica, rekao je: “Mislim da je sve što je iz resora ministra Malenice dosad izašlo dobro.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!