Bivši šef Janafa: Nitko nije znao za pljačku u Ini? Dajte, molim vas

Vijesti 04. lis 202220:04 1 komentar
Josip Regovic/PIXSELL

Bivši šef Janafa Dragan Kovačević dao je prvi intervju nakon izlaska iz pritvora u kojem je govorio o optužbama na njegov, ali i premijerov račun, te o dolasku pred antikorupcijsko vijeće. Osim toga, osvrnuo se i na pljačku INA-e.

Upitan je hoće li doći u Sabor na povjerenstvo koje poziva Nikola Grmoja.

“Ja sam dobio poziv. Mislim da je sveta dužnost da kada te najviše zakonodavno tijelo u Hrvatskoj pozove, da se odazoveš i odgovoriš na pitanja koja ti tijelo postavi”, kazao je za RTL.

“Sve ću odgovoriti”

Upitan je li bio na sastanku na kojem je bio premijer i ministar Ćorić o gašenju Sisačke rafinerije.

“Sve ću odgovore dati pred saborskim zastupnicima jer mislim da je to dužnost svakog građanina ove zemlje. Vidio sam u nekoliko naslova da kada se zove kancelara Njemačke ili predsjednika Francuske, oni se odazivaju na odbore, komisije, istražna povjerenstva koje parlamenti zemalja zatraže. Tko sam ja da se ne bi odazvao na jedno takvo ispitivanje koje je zatražilo najviše zakonodavno tijelu u RH, a to je Hrvatski sabor. Sve ću odgovoriti što me budu pitali na mjestu gdje to budem trebao odgovoriti”, poručio je Kovačević.

Prokomentirao je zbog čega nije htio potpisati Memorandum.

“Memorandum je jedan značajan dokument koji je imao jednu stratešku dimenziju za Republiku Hrvatsku. On je imao jednu duboku dimenziju energetskih i nacionalnih interesa i ja sam u tom Memorandumu prepoznao nešto što bi moglo naštetiti nacionalnim i energetskim interesima Hrvatske”, izjavljuje.

Pljačka Ine

Osvrnuo se i na pljačku stoljeća u INA-i.

“Ja ne bih govorio o pljački stoljeća ili tisućljeća jer se u hrvatskom javnom prostoru često upotrebljavaju jako teške riječi. Treba se utvrditi što se sve i kako dogodilo, ali INA je devastirana u zadnjih dvadesetak godina. Ona je bila najveća energetska firma koja je bila iznad MOL-a i svih kompanija takve vrste u regiji. Mi smo uništili struku, znanost, proizvodnju i sve što se moglo uništiti da bi ona postala beznačajna. Njoj treba vratiti nazad njezin potencijal znanja, inženjerski kadar, vidjeti što se može napraviti s novim načinom upravljanja”, izjavio je za RTL.

Upitan je može li se dogoditi u sustava da netko njemu podređen napravi tako nešto.

“Što bi rekli: ‘Dajte, molim vas’. Tko nije radio u velikim sustavima može pričati neke druge priče. S takvim iznosima i poslovanjima bi morali biti upoznati, ne samo izvršni direktor, nego i Uprava i svi u tom lancu. Jednostavno to modelski nije dobro napravljeno”, kazao je.

Upitan je o aferi JANAF te je li spreman na suđenje i kako će se braniti.

“Ne znam od čega da se branim. To je proces koji je doslovno izmišljen. To je jedna lažna, tendenciozna optužnica bez i jednog jedinog dokaza. I to što se dogodilo u tzv. aferi JANAF koja nije JANAF afera jer vidimo se sada i EU fondovi stavljaju pod JANAF, a JANAF nikada nije ni koristio EU fondove. To je bila jedna marketinška akcija za ljude i medije gdje je doslovno napravljena jedna sotonizacija ljudi koji su bili u tom procesu. Ne znam od čega da se branim jer ničega nema”, zaključio je Dragan Kovačević.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare