Bivši šef kabineta Milanovića i tajnica Vlade pravomoćno osuđeni na zatvor

Vijesti 21. ožu 202317:26 0 komentara
Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Vrhovni sud potvrdio je prvostupanjsku presudu kojom je Tomislav Saucha, predstojnik ureda tadašnjeg premijera Zorana Milanovića, zbog lažirnja putnih naloga osuđen na tri godine, a njegova nekadašnja tajnica Sandra Zeljko na četiri i pol godine zatvora.

Najviši sud je, kako se neslužbeno doznaje, odbio žalbe Sauche, Zeljko i državnog odvjetništva te je u cijelosti potvrdio presudu zagrebačkog Županijskog suda donesenu krajem 2020.

Saucha je tada nepravomoćno osuđen na bezuvjetnu trogodišnju zatvorsku kaznu, dok je Zeljko osuđena na četiri i pol godine jer je preko lažnih putnih naloga nastavila podizati novac i u mandatu idućih vlada.

Dosuđena im je tada i zabrana obavljanja službene dužnosti, a državi će, morati vratiti gotovo milijun izvučenih kuna.

U obrazloženju nepravomoćne presude sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Sanja Mazalin Sauchi je poručila da je podizanjem novca preko fiktivnih putnih naloga ”osim osobne sramote” nanio štetu i svim institucijama državne vlasti i građanima koji gube povjerenje u vlast.

Sutkinja je ocijenila da do ove zlouporabe u vrhu državne vlasti ne bi došlo da nije bilo propusta u radu Ureda za opće poslove Vlade RH i Hrvatskog sabora te da se reagiralo tek zahvaljujući medijima koji su pisali o nalazu revizije i spornim putnim nalozima.

Sudsko vijeće je kao otegotne okolnosti ocijenilo dugotrajnost kršenja zakona, a posebno Sauchinu visoku poziciju, kao i ”besramno korištenje pozicije Sandre Zeljko koja je sjedila pred vratima čak trojice premijera”.

Saucha i Zeljko od početka su tvrdili da nisu krivi. Istraga je isprva pokrenuta samo protiv Sauche, tadašnjeg SDP-ova saborskog zastupnika, a naknadno je proširena i na Zeljko, koja je na početku opisivana kao krunska svjedokinja.

Nakon izlaska iz istražnog zatvora u veljači 2017. Saucha je napustio SDP i u bivšem sazivu Saboru kao član kluba zastupnika HNS-a podržavao vladajuću većinu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!