Bivši šef sindikata Brodosplita: Iza urušavanja hrvatske brodogradnje stoji EU

Vijesti 03. tra 202317:44 0 komentara
Milan Sabic/PIXSELL

Zvonko Šegvić, bivši šef sindikata Brodosplita, gostovao je u Newsroomu i pričao o teškom stanju koje je snašlo hrvatsku brodogradnju.

“Urušavanje hrvatske brodogradnje započelo je još 2010. godine kada je EU zabranila ugovaranje izgradnje brodova hrvatskim brodogradilištima. Europa je sudjelovala u uništavaju hrvatske brodogradnje. Moglo je biti drugačije, ali je pritisak iz Bruxellesa bio presnažan“, kazao je Šegvić.

Pogotovo ističe poglavlje 8. koje propisuje pravila tržišne utakmice i koje je bilo posljednje, a koje je Hrvatska trebala usvojiti prije pristupanja EU.

“Govore nam da sva brodogradilišta moraju biti u privatnim rukama, što nije istina jer su neka brodogradilišta u Italiji i njemačkoj i dalje pod državom.  A katastrofu koja se nama dogodila, nakon što smo pali u privatne ruke, ne treba ni komentirati. Uvjeravanje kako samo privatnici mogu upravljati brodogradilištem je farsa“, dodao je.

Posebno ga smeta govor Radomira Čačića koji je kazao kako je on riješio brodogradnju.

“Nije on riješio brodogradnju, nego se riješio brodogradnje“, poručio je Šegvić.  Kazao je i kako splitska vlast, jednako tako, desetak godina pere ruke od Brodosplita.

“Postojali su programi koji su izradili fakulteti. Govorili su o tome kako da se na uloženu kunu u brodogradilišta, vrate tri kune. Ali netko je naredio da bude drugačije. Ne znam je li to bila neka urota ili jednostavno nesposobnost. Politika može učiniti sve, a da nikome ne odgovara“, kazao je Šegvić.

Veteran hrvatske brodogradnje tvrdi i da Državno odvjetništvo nikad nije odobrilo prodaju Brodosplita.

“Brodogradnja je kompleksnija od konstruiranja aviona. Danas nema više resursa, nema mladih ljudi, nema inženjera. Netko bi za to sve trebao odgovarati“, zaključio je Šegvić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!