Bivši student ADU: “Umjesto da pomažemo mladim ljudima, moramo im biti podrška da ih netko ne siluje”

Vijesti 30. lis 202322:57 0 komentara
Sanjin Strukic / PIXSELL

Vida Skerk i Rok Pečečnik, bivši studneti Akademije dramske umjetnosti, gostovali su u Newsnightu gdje su komentirali prosvjed protiv povratka suspendiranog profesora Ozrena Prohića.

“Nisam očekivala toliku podršku od ostalih studenata jer znam da smo svi u strahu kad se tiče neke zajedničke borbe. Često u prijavama koje su stizale na etičko povjerenstvo radilo se o hrabrosti pojedinaca. Mislim da smo prvi put svjedočili ovolikoj podrški zajednice”, poručila je Skerk.

Pečečnik je naglasio važnost medijske podrške.

“Čini mi se da je ta medijska podrška koju su svi mediji danas pokazali bila presudna. Sve institucije na koje smo mi kucali su odugovlačile dok mi nismo odustajali jedno po jedno, od policije, DORH-a, sveučilišta, ministarstva itd.”, rekao je Pečečnik.

Skerk je rekla kako je nakon neugodne situacije na diplomskom studiju krenula propitkivati kvalitetu studija i počela razmišljati o bijegu u inozemstvo.

“Prije dva tjedna sam se ispisala i bilo mi je drago što sam uspjela pobjeći. Što je jako tužno zapravo.”

Pečečnik kaže kako je dosta uobičajeno za odsjek kazališne režije da puno više studnetica upiše taj studij nego što ga zavšri.

“Postotak studentica koje nisu stigle do kraja pete godine je dosta visok u odnosu na kolege. I mislim da to govori o tome kakav je naš studij i škola”, izjavio je Pčeečnik.

Dodaje kako su oni kao studenti i dekanu, i prošloj dekanici, prilazili kao partneri kako bi riješili problematične situacije, ali nisu naišli na suradnju.

“Gospodin dekan je danas naveo jako puno laži na press konferenciji. Rekao je da novih prijava nije bilo. Moja prijava je bila vani 2022. gdje sam ja fizički poštom dobio da je pokrenut postupak, a oni se od tada ne javljaju.”

Dekanat kao najveći problem

“Danas umjesto da se bavimo time kako tim mladim ljudim pomoći da dođu na kulturnu scenu, mi moramo biti tu da im damo podršku da ih netko ne siluje, da ih netko psihički ne upropasti.”

“Gospodin dekan je odabrao Prohića za svog partnera, oni se telefonski čuju. On je danas rekao da je Prohić dobio pismenu opomenu pred otkaz. Zašto je dobio pismenu opomenu pred otkaz ako nije kriv? I tako se cijelo vrijeme vrtimo u krug. Njegovi odgovori su mutni, a stvari su jako jasne.”

N1

Pečečnik navodi kako nije moguće saznati koliko je sveukupno bilo prijava protiv Prohića, ali da ima dokaza o brojnim prijavama na koje nikada nisu stigli odgovori.

“Ja sam pokrenuo tri postupka, ni jedan nije bio okončan. I prošla dekanica i ovaj dekan odlučili su tretirati ovo kao prihvatljivo.”

Profesor Prohić nije jedini problem na Akademiji.

“On je bio iskra koja je započela vatru da bi se naš prosvjed dogodio. Akademija ima nekoliko profesora koji se ponašaju kao Prohić, ako ne i gore. Radi se o kulturi gdje se dopušta takvo ponašanje, studentima se govori ‘profesor je malo poseban, morate očvrstiti, ah mi smo umjetnici svi smo emotivni…’ U studente se stavlja strah radi toga jer će nam ti isti ljudi jednog dana davati posao”, poručuje Skerk.

“Ja sad recimo imam profesora na filmskoj režiji i prijavim ga i za dvije godine on odlučuje hoću li ja dobiti novac za film na HAVC-u. Radi se o jako maloj zajednici”, dodaje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!