Blažević: Skidam kapu svim ženama koje su javno iznijele što se dogodilo

Vijesti 27. sij 202118:25 > 19:22 0 komentara
Ivan Blažević
Marko Prpic/PIXSELL

Ivan Blažević iz zaklade Solidarna gostovao je u Newsroomu gdje je među ostalim komentirao inicijativu Nisam tražila.

Nakon istupa glumice iz Beograda diljem regije proširio se svojevrsni metoo pokret u kojem se samo nižu svjedočanstva djevojaka i žena koje su muškarci na poziciji moći iskorištavali ili seksualno zlostavljali.

VEZANE VIJESTI

“Ne trebamo biti iznenađeni što je došlo do eksplozije svjedočanstva”, kaže Ivan Blažević i dodaje: “Sjetimo se zadnje dvije i pol godine, svjedočanstva iz javnog prostora, inicijative udruge Roda nakon svjedočanstva zastupnice Ninčević Lesandrić o nasilju na ginekološkim stolovima, pa Spasi me, Pravda za djevojčice… Okruženi smo nasiljem svaki dan. Skidam kapu svim ženama koje su se ohrabrile i javno iznijele što se dogodilo. Godinama se borimo s ovim problemom, ovo je još jedna potvrda da je to potpuno normalna stvar.”

“Svaka čast dekanici ADU i profesoru s veterine koji je pomogao. Što je s onima koji su na poziciji da mogu pomoći, a to nisu napravili? To je ogroman problem. Vlast mora raditi po prijavama kad se žrtve ohrabre, ali takve se stvari događaju i u samim organima koji su prvi na liniji i prvi kontakt žrtava nasilja. Obrazovanje je najvažnije, uvođenje seksualnog obrazovanja i građanskog odgoja. Stvar je toga postoji li ozbiljna politička volja unutar HDZ-a da se tako nešto napravi. Osobno imam mala očekivanja”, dodao je Blažević.

Zaklada Solidarna je s inicijativom Spasi me osnovala fond za žrtve te redovno odlaze u Ministarstvo socijalne skrbi na razgovore.

“I mi smo bili u prosincu s ministrom Aladrovićem i mislim da postoji njegova volja za pomake. Oni su spori. Kad to dođe na sud, počinitelji su najčešće osuđeni na uvjetnu kaznu ili nešto sitno. To nije samo stvar socijalne politike nego i pravosuđa”, ističe i dodaje:

“Ostati na izmjenama kaznenog zakona je samo prvi korak, a kad dođe do stvarnog slučaja, onda je samo mazanje očiju javnosti, to dodatno obeshrabruje žrtve.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!