Blinken i službeno nominirao Hrvatsku za ukidanje viza

Vijesti 02. kol 202119:14 > 21:28
Borna Filic/PIXSELL/ilustracija

Američki državni tajnik Antony Blinken pozvao je u ponedjeljak Hrvatsku da se pridruži Programu izuzeća od viza, što je važan korak prema ukidanju viza za hrvatske državljane prilikom ulaska u Sjedinjene Države.

“Danas sam nominirao Hrvatsku da se pridruži Programu izuzeća od viza. Ovaj korak prema bezviznom putovanju prepoznaje ogroman napredak Hrvatske u ispunjavanju strogih standarda za zemlje sudionice”, napisao je na Twitteru šef američke diplomacije.

“Nadamo se još snažnijem američko-hrvatskom odnosu”, dodao je.

Blinkenovu pozivu putem Twittera je zahvalio hrvatski premijer Andrej Plenković.

“Zahvaljujem državnom tajniku SAD-a Blinkenu na pozivu Hrvatskoj u Program izuzeća od viza, što je jedan od posljednjih koraka za ukidanje viza hrvatskim državljanima”, napisao je Plenković.

Hrvatski premijer je kazao da će se “uz intenzivan rad” vlade te ministarstava vanjskih i unutarnjih poslova realizirati “jedan od vanjskopolitičkih prioriteta”.

“Potvrđujemo partnerstvo Hrvatske i SAD-a, a najveću korist od ukidanja viza imat će hrvatski državljani koji će moći nesmetano putovati u SADA. Radujemo se daljnjem razvijanju gospodarske suradnje i poslovnih veza!”, poručio je Plenković.

Početkom godine službeno je objavljeno da je broj odbijenih zahtjeva hrvatskim državljanima za američke vize u 2020. pao ispod tri posto.

Pad udjela odbijenih viza ispod tri posto bio je zadnji preduvjet za ukidanje američkih viza za hrvatske državljane.

Hrvatska, Rumunjska, Bugarska i Cipar jedine su članice EU-a kojima SAD dosad  još nije ukinuo vize.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.