Bojan Glavašević: I Plenković je gubitnik izbora u Sloveniji

Vijesti 25. tra 202209:53 > 13:00 2 komentara
N1

Saborski zastupnik Bojan Glavašević gostovao je u Novom danu i komentirao rezultate izbora u Sloveniji i Francuskoj.

Glavašević je komentirao ocjene izbora na društvenim mrežama, gdje su ljudi pisali da je “Orban najveći gubitnik izbora” te da je “Putin izgubio izbore i u Sloveniji i u Francuskoj”.

“Mislim da je to jedan hot take koji je jasan, s obzirom na to da su Janša i Le Pen zapravo bili tih dvoje političara u Europskoj uniji koji su na nekin način s Orbanom pa onda po ekstenziji i s Putinom radili tu ekstenziju koja je možda blokirala odluke na europskoj razini. Gubitkom Le Pen i Janše, tu se mogu očekivati promjene. U slovenskoj kampanji jedna od glavnih tema bila je Jašina bliskost s Orbanom pa onda i s Ptinom”, rekao je Glavašević.

VEZANE VIJESTI

“Otkako je počeo rat u Ukrajini, političarke i političari koji su bili strašno bliski i slizani s Putinom, sad ga se odriču kao Petar Isusa, tako da nije to iznenađujuće, ali Orban je jedini od tih koji to baš i ne čini, a Janša je puno bliskiji bio s Orbanom”, rekao je Glavašević.

Dodao je da su pred nama u svakom slučaju promjene te da je to interesantno i u kontekstu Hrvatske.

“Ja bih rekao da je i Plenković gubitnik izbora u Sloveniji. Bio je s Janšom blizak, podržao ga je u kampanji, njih dvojica su očito imali odličan odnos i toga očito neće biti, a Golob je najavio zaokrete u slovenskoj vanjskoj politici, ali nije jasno što to točno znači”, rekao je Glavašević.

Upitan znači li pobjeda centra i ljevice ponovno otvaranje pitananja Piranskog zaljeva i sukoba ribara sa Slovenijom, Glavašević je rekao da je to teško reći.

“U Slovenji u zadnjih nekoliko ciklusa jedina konstanta bio je Janšin SDS, a trend je bio uvijek tih nekakvih novih opcija koje su nastajale, tako da je dosta teško predvidjeti što bi to moglo značiti. Golob ima vrlo monolitan parlament u ovom sazivu, a to nije bilo prije, to je jedna nova situacija za Sloveniju, prije je to bilo puno mozaičnije i nisam siguran da je itko imao ovakvu većinu u parlamentu”, rekao je Glavašević.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare