Borba protiv gladi i menstrualnog siromaštva: Od drugog polugodišta promjene

Vijesti 28. pro 202216:00 0 komentara
Pixabay / Ilustracija

S deset kuna po učeniku osnovnih škola, kojima se treba osigurati jedan obrok u danu, i s milijun eura osiguranih u proračunu za nadolazeću godinu kojima se trebaju osigurati besplatne menstrualne potrepštine za učenice osnovnih i srednjih škola, Hrvatska 9. siječnja, kada počinje drugo polugodište, prvi put kreće u borbu protiv menstrualnog siromaštva i gladi među učenicima.

Još uvijek bez detalja S motom i po uzoru na mnoge europske gradove Hrvatska konačno postavlja pravu ljestvicu među učenicima osnovnih i srednjih škola, doduše tek na glasne inicijative jer Vladu je na osiguranje obroka u školama pozvala Inicijativa “Pravo svakog djeteta na školski obrok” a za besplatne uloške za učenice svojim se amandmanom izborila saborska zastupnica Sabina Glasovac.

I dok su se oko besplatnog obroka već postavila jasna pravila u kojima Ministarstvo obrazovanja novac za obrok daje osnivačima škola, dakle jedinicama lokalne samouprave, a oni ga prosljeđuju školama koje zatim odlučuju kako će i koju vrstu obroka za djecu organizirati, vodeći računa o kapacitetima školskih kuhinja, dva tjedna prije početka drugog polugodišta jasna pravila ne postoje u distribuciji higijenskih potrepština za učenice svih škola. “Tek se treba vidjeti kako će se to organizirati”, rekla je.

Slijedi sastanak Ministarstva obrazovanja i Ministarstva socijalne politike gdje će se vidjeti u kojem opsegu će se krenuti u realizaciju, što bi bilo tijekom sljedeće godine – poručio je ministar obrazovanja Radovan Fuchs naglasivši pritom da bi se besplatni higijenski ulošci trebali distribuirati u otprilike dvije tisuće škola pa je pritom potrebno više organizacijskih priprema. Uostalom, ključnu ulogu u tome pothvatu preuzima Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike na čijoj je poziciju u proračunu i raspoređeno milijun eura. Da bi dva ministarstva zajedno trebala surađivati u koordinaciji sa školama i sa socijalnim ustanovama kako bi osigurala i definirala jasnu distribuciju higijenskih potrepština učenicima, poručila je Vlada kada je i prihvatila amandman Sabine Glasovac.

“Neka iskustva imamo iz vremena COVID-19, s testovima”, pojasnio je možebitni model distrubucije ministar Fuchs. I dok je model osiguranja jednog obroka za sve učenike novost u smislu da obuhvaća baš svu djecu, osiguranje besplatnih higijenskih uložaka već je prisutno u nekim školama Hrvatske koji su se pobrinuli za svoje učenice. Takvi su primjeri u školama Varaždina, Rijeke, Karlovca, Jastrebarskog, kao i Samobora, koji je besplatne uloške osigurao za učenice viših razreda osnovnih škola. Pozitivni primjeri i prije Vladine odluke bili su i u srednjim školama Krapinsko-zagorske županije koja je higijenske potrepštine planirala proširiti na osnovne škole.

Tim istim putem krenule su i Šibensko-kninska i Splitsko-dalmatinska županija, a koliko je zapravo to pitanje ključno, svjedoči i podatak da su se u takve projekte uključila i sveučilišta i pojedini fakulteti. Naime, u studenom je studentski zbor Sveučilišta u Splitu pokrenuo projekt Zdravo sveučilište gdje je kroz program “Menstrualno zdravlje” osigurano 24.000 higijenskih uložaka. Još u svibnju svojim studenticama besplatne higijenske uloške osigurao je i Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku.

Škotska prva

Sve te promjene u Hrvatskoj događaju se dvije godine nakon što je u Škotskoj izglasan zakonski akt kojim su se osigurali besplatni ulošci i tamponi svima, čime se Škotska na karti upisala kao prva država koja je povukla i zakonom definirala takav potez pritom ga pojasnivši kao temelj jednakosti i dostojanstva te otklanjanja financijske barijere.

“Niti jedna učenica više ne smije doći u situaciju da izostaje iz škole u dane mjesečnice jer nema novca za uloške ili da umjesto njih koristi WC papir, papirnate maramice ili stare krpe – poručila je Glasovac kada je njezin prijedlog konačno uvršten u naš proračun za sljedeću godinu.

I dok se čeka da dva ministarstva – ono obrazovanja i socijalne politike – konačno definiraju i predstave način na koji će se distribuirati higijenske potrepštine, već sada se zna da roditelji koji su plaćali prehranu učenicima mogu računati na manje troškove, a oni koji tu prehranu nisu niti mogli osigurati djeci ne moraju brinuti da će ih u školi zatražiti ikakav novac. Naime, roditelji čija djeca idu u boravak do sada su plaćali tri obroka koja učenici dobiju u školi, a ovom akcijom osiguravanja jednog besplatnog obroka za svu djecu s toga će se računa ukloniti jedan obrok koji sada ide na teret države. Umanjenje računa odnosit će se za iznos mliječnog obroka, piše Večernji list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!