Borba za drvo Hrvatskih šuma: Šifrirane poruke, optužbe i izgubljeni milijuni

Vijesti 29. kol 202317:12 1 komentar
Pixsell/N1

U pitanju je afera koja državnu kompaniju potresa već nekoliko godina, a sada je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja donijela odluku iz koje se nazire mogućnost za promjenu dosadašnje polemične prakse.

Hrvatske šume trebale bi u iduća dva tjedna organizirati prodaju drvne mase pod transparentnim, jasnim i jednakim uvjetima. Naložila im je to Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) nakon postupka što ga je pokrenuo jedan od drvnih proizvođača tvrdeći da mu je netransparentnom dodjelom kakva je provođena do sada nanošena golema šteta.

Zato bi čelni ljudi državne kompanije trebali od 13. rujna biti jedini koji će odlučivati o dodjeli trupaca, dok će posebno Povjerenstvo razmatrati prigovore kupaca. Do sada su se u to miješali i članovi Udruženja drvno-prerađivačke industrije pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) čiji angažman nije bio utemeljen na vrijedećim propisima.

Mala škola transparentnosti

Osim toga u Hrvatskim šumama provodit će se edukacija o tržišnom natjecanju. Ono će, stoji u odluci AZTN-a, biti organizirano za sve djelatnike Hrvatskih šuma koji sudjeluju u postupku dodjele drvne mase – i za šefove, i za one nižerangirane. Ako to ne provedu tek onda će ih AZTN kazniti. Za sada su izbjegli bilo kakve sankcije.

Rezultat je ovo postupka pokrenutog još u listopadu 2021. nakon prijave tvrtke Massive Panels i njezinog direktora Nikole Požgaj. U prijavi su naveli kako nejasnom dodjelom trupaca Hrvatske šume pogoduju određenim proizvođačima, odnosno zlorabe svoj vodeći položaj na tržištu.

Kako su se dijelili trupci?

“Mi smo tijekom 2018., 2019. i 2020. od Hrvatskih šuma dobili manje količine trupaca od onih koje su nam trebale pripasti. Odluka o tome uopće nije obrazložena”, naveo je u prijavi Požgaj koji je Hrvatskim šumama zamjerao i dogovore s Udruženjem drvno-prerađivačke industrije pri  HGK.

To Udruženje, napisao je u prijavi AZTN-u, uopće ne bi smjelo sudjelovati na sastancima Povjerenstva koje odlučuje o prigovorima kupaca Hrvatskih šuma. Naime, ukazivao je Požgaj, odluke o prigovorima u nadležnosti su isključivo uprave Hrvatskih šuma. Udruženje pri HGK u tome ne može sudjelovati.

Poruke kao dokaz pogodovanja?

Da osim Požgaja ima još nezadovoljnih načinom na koji Hrvatske šume dijele trupce proizašlo je i iz poruka koje su donedavnom šefu te državne tvrtke Krunoslavu Jakupčiću slali brojni visokopozicionirani HDZ-ovci. Te poruke prije par mjeseci objavila su 24sata, a one su i dio spisa koji se još uvijek nalazi u USKOK-u. Riječ je o spisu u aferi vjetroelektrane u kojoj je Jakupčić jedan od optuženika.

Prema porukama koje su objavljene u medijima s Jakupčićem se o drvnoj masi dopisivao saborski zastupnik HDZ-a Josip Đakić.

Bio je lipanj 2019. kada je Đakić s Jakupčićem dogovorio ručak. Pri tome mu je, kako su doznala 24sata, spominjao i tvrtku iz Novske za koju bi “ugovorena količina drva u novim ugovorima trebala ostati ista”.

Evo kako je on to objasnio. “Ja sam kao zastupnik sugerirao da tu ima puno stvari koje nisu logične i da neki dobivaju prevelike količine drva kako bi pravili palete, a drugi ih dilaju i prodaju van”, pravdao se HDZ-ov zastupnik.

Milijunske štete proizvođačima

Inače, Požgaj je osim AZTN-u sve je prijavio i USKOK-u. Optužio je Hrvatske šume da pogoduju određenim proizvođačima, te izrazio uvjerenje u političke utjecaje i tajne sastanke na kojima se sve odlučuje. Pri tome je naveo i da je njegova tvrtka oštećena za milijunske iznose, a šteta se radi i prodajom trupaca pilana umjesto prerađivačima. Radi se, tvrdi Požgaj, o 50-ak milijuna eura godišnje.

Prema cjenicima što ih je priložio uz prijave cjenici Hrvatskih šuma su i do 200 posto niži od cjenika drugih dobavljača drvne mase u Hrvatskoj i inozemstvu. Zbog toga se, onima koji ne uspiju nabaviti domaće trupce automatski ruše financijski planovi kakve su imali u trenutku kada su s Hrvatskim šumama ugovorili kupovinu drvne mase.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare