Borba za ženska prava i sve stečeno se uvijek i iznova ispituje

Vijesti 04. ožu 202311:57 0 komentara
N1

Zašto su žene nedovoljno zastupljene u tijelima odlučivanja u politici i biznisu? Podmećemo li jedna drugoj nogu? Mogu li žene imati sve – obitelj, karijeru i vrijeme za sebe i svoje užitke?

To su samo neka od pitanja koja od 9. do 11. ožujka u Rijeci okupljaju zanimljive žene iz različitih profesija i biznisa na regionalnom Women’s Weekend festivalu. Projekt je u Novom danu predstavila organizatorica, Nevena Rendeli Vejzović.

“Programski sam urednik ove priče pa sam i prema osobnim željama kreirala cijeli program, ali osluškivala sam i što bi druge žene ali muškarci htjeli čuti. Ideja je odgovor na potrebu na tržištu”, kazala je Rendeli Vejzović pa dodala:

“Primijetila sam na brojnim konferencijama često imamo manjak žena. nema tu loše namjere, nije namjerno, često imate vodeće ljudi u vodećim kompanijama, predsjednike uprava a situacija je takva da su to uglavnom u našem društvu muškarci.”

S obzirom na sve to, zaključuje da su konferencije preslika društva.

“Borba za ženska prava se uvijek iznova aktualizira i ispituje, unatoč stečenim pravima i napretku koji je stvarno primjetan. Situacija u mom odrastanju je bolja u odnosu na situaciju moje mame i moje bake a sigurna sam da će biti još puno bolje u odrastanju mojih kćeri”, rekla je Rendeli Vejzović, a potom se osvrnula na goste koji stižu.

“Ponosna sam što nam dolazi njemačka politička ekonomistica Maja Göpel, njezina knjiga “Poziv na novo promišljanje svijeta” je napravila boom u svijetu, prevedena je i kod nas. Dolazi prvi put u Hrvatsku.

Dolazi i Renata Salecl, poznata slovenska sociologinja koja će govoriti o tiraniji izbora i o imposter sindromu, sindromu varalice, uljeza koji je dosta prisutan kod uspješnih žena. Imat ćemo cijeli panel o tome.

Tu je i Lenka Hlinkova, Slovakinja, podrijetlom Hrvatica koja je ostavila zavidnu karijeru u Techu i napisala ženski algoritam kako su IT i tech zanimanja u kojima se žene moraju još probijati. Raspravit ćemo o tome.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!