Borić o najavi roditelja-odgojitelja: Prava koja su im oduzeta nisu bila ustavna

Vijesti 06. ožu 202313:51 0 komentara
N1

Rada Borić, saborska zastupnica Nove ljevice, u N1 Studiju uživo govorila je o pitanju poskupljenja vode u Zagrebu, ukidanju mjere roditelj-odgojitelj, ali i o pravima žena u Hrvatskoj.

Govoreći o pooskupljenju vode u Zagrebu i kritikama trenutne zagrebačka oporbe, poručila je da su imali prilike to riješiti, ali nisu.

“Jako je zanimljivo da nam oni koji su sudjelovali u prošloj vlasti danas nude druge opcije koje sami nisu napravili pa su tako zadužili Grad preko mjere, tj. Holding. Upravo bivša vlast je uzela 300 milijuna eura za popravak infrastrukture vodoopskrbe. Potrošili su jedva 3 posto od toga i ne znamo gdje je ostatak novca”, poručila je Borić dodajući da je u toj gradskoj vlasti bio četiri godine i ministar Davor Filipović.

Dodaje da je zanimljivo da je ministar uz toliko drugih problema imao čak i press konferenciju na temu poskupljenja vode.

Komentirajući najavu da roditelji-odgojitelji idu dalje na Ustavni sud jer kažu da su im prava oduzeta i da to nije po Ustavu, Borić je rekla da smatra da prava koja su im oduzeta nisu bila po Ustavu:

“U Ustavu se traži jednakost svih građana, a ovdje je dio bio privilegiran.”

Dodaje da su kompenzacije koje se spominju u odluci suda bile samo pitanje vremenskog slijeda da se prebrzo ne ukidaju mjere i da ljudi imaju vremena prilagoditi se.

“Mjera je bila zamišljena za žene koje su nezaposlene, nije se radilo o mjeri koja je trebala poticati nezapošljavanje žena. Upravo ženski rad, i cijeli kućanski rad, i rad s djecom, trebao bi se valorizirati, ali ne na ovaj način da je to na štetu svih usluga u Gradu. Želimo imati vrtiće za svu djecu u Gradu, a to se ne može dogoditi preko noći”, poručila je.

Borić ističe da se 20 godina nije ulagalo, a da je ova vlast već uspjela izgraditi neke nove, ali da se to ne može preko noći učiniti.

“Cilj bi trebao biti besplatan vrtić, to bi bila jednakost”, zaključuje Borić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!