Borzan: Vlade često postupaju kako žele multinacionalne kompanije i onda su građani žrtve

Vijesti 08. stu 202318:08 0 komentara

Europarlamentarka Biljana Borzan bila je gošća Newsrooma u kojem je komentirala trovanje gaziranim pićima.

“Vrlo je teško reći kako se ovo moglo dogoditi. Prvo treba vidjeti što se zapravo dogodilo kad konačno dobijemo neke egzaktne podatke. Poražavajuće je da se cijela situacija počela događati prije 4,5, ili 6 dana i da nije bilo medija i društvenih mreža, ne bismo ni znali što se zbiva. Nakon nekoliko dana su povučene boćice s tržišta. Reagiralo se dosta kasno. Mogla bi biti puno veća katastrofa ako se dokaže da sve skupa ima veze s konzumacijom tih pića. Činjenica je da postoji jedna velika sumnja da se tu dogodilo nešto što se nije smjelo dogoditi”, rekla je europarlamentarka Biljana Borzan.

Navodi da visoki standardi zaštite potrošača vrijede u cijelom EU-u, a mi smo tu vrh vrhova.

“No, puno stvari ovisi o domaćim inspekcijama, koliko se inspekcijski nadzori često provode. Inspekcijski nadzori trebaju biti češći zbog ovakvih situacija, na tržištu ne možete imati sterilnu hranu. Institucije su ponovno kasno reagirale. Podsjetila sam Vladu da pošalje informaciju u sustav brzog obavještavanja i uzbunjivanja ako se u jednoj državi otkrije incident koji može izazvati negativne posljedice za zdravlje ljudi. Ne znam zašto se to nije napravilo. Mislim da u tim situacijama treba preventivno djelovati”, kazala je.

Borzan kaže da su multinacionalne kompanije izuzetno moćne u utjecaju na političare.

“Nekad to bude i financijski poticaj, oni imaju velika sredstva i odvjetnike i često tu vlade postupaju onako kako te korporacije žele, a onda su građani žrtve. Stvari ne izgledaju dobro u ovom trenutku. Reakcije su trebale biti još u proljeće kad se dogodio prvi slučaj. Ne znamo jel li taj slučaj tretiran ozbiljno. Opet jedna zakašnjela reakcija. Tu zaista može biti svega. Ono što bode oči je to da hrvatski građani više vjeruju europskim institucijama nego hrvatskim. Dobar dio zakona koji štite hrvatske građane su donesene na europskom nivou”, rekla je.

Također, Borzan kaže da su ukinuti potrošački centri koji bili raspoređeni po regijama i koji su građanima davali besplatne savjete.

“Sad je sve centralizirano u ministarstvo, a tržište je džungla. U Hrvatskoj su ograničene cijene namirnicama koje bi bilo bolje da ljudi ne konzumiraju”, zaključila je.

N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!