Bosanac: HDZ je ogroman motivator svima da se mobiliziraju

Vijesti 16. lis 202110:27 > 12:15 0 komentara
N1

Zastupnik MOŽEMO! u Skupštini grada Zagreba i tajnik Kluba zeleno-lijevog bloka u Hrvatskom saboru Gordan Bosanac komentirao je u Novom danu smjenu glavnom čovjeka zagrebačke Gradske plinare.

“Kada smo preuzeli Grad najavili smo novi model upravljanja jer se vidi u gradskim poduzećima da zbog stranačkog kadroviranja ne mogu i ne znaju na vrijeme djelovati. Možemo problematizirati koliko se energetska kriza mogla predviejeti, ali uobičajena je praksa na vrijeme nabaviti rezerve. Postoji puno teza zašto je došlo do poskupljenja energenata, a meni se čini da ova teza o ponovnom pokretanju industrije je bila očekivana i moglo se očekivati da će doći do poskuoljenja cijena plina”, objašnjava Bosanac.

O Vladinoj uredbi kojom se ograničavaju cijene energenata na 30 dana kaže kako Vlada nije regulirala cijenu plina, nego samo benzina i dizela.

“Plin je stavljen sa strane i mi smo predložili Vladi da već sada pokuša napraviti izmejnu Zakona o PDV-u. Mi predlažemo da se PDV na plin smanji, jer s plinom nema puno prostora. Jedino bi plin mogao ublažiti ovaj udar na građane”, govori Bosanac i dodaje će građani biti oni koji će na kraju platiti sva poskupljenja, bez obzira što će poskupjeti.

Stanje u Holdingu

“Mnogi su naučili na drukčiji način upravljanja. O tome smo govorili u kampanji. Nećemo raditi na način da politički kadroviramo tvrtke i postavljamo svoju ekipu. Pogledajte tko sjedi u Nadzornim odborima državnih tvrtki i što ti odbori rade, uopće ne nadziru tvrtke pa možda je to posljedica stanja u državnim tvrtkama. Ide se kroz javne natječaje. To ima svojih dobrih i loših strana. Ovo što se dogodilo s Holdingom… mislim da je neka dinamika sada drukčija. Nije bilo talasanja prije, bilo je onako kako kaže glavni zapovjednik stranke. Sad je to dinamika stručnjaka koji se time bave”, govori Bosanac.

“Kod slučaja Samodola i Vukovića mislim da je jasno da nije politički kadrovirano. Suradnja je zapinjala, gradonačelnik je intervenirao jer je imao osjećaj da stvari ne idu u dobrom smjeru. Ti poslovni tračevi koje smo slušali mene ne impresiraju. To je dio poslovne kulture ili nekulture”, kaže.

Na pitanje koliko će trajati proces katarze u Zagrebu dok ne dođe do “clean starta” i prestanu se spominjati “kosturi iz ormara” kaže: “Mi moramo građane informirati o stanju, a tada se vide i kosturi. Naš razvojni plan kako reformirati gradsku upravu, temelji se na uvidu. Ne da bi sebe opravdavali. Postoji čitav niz uprava i ustanova u gradu koje su doživjeli transformaciju i rade novu politiku. Jedan mandat će biti potreban da se stanje Grada nekako dovedu u red. Razvojni plan Zagreba nekako vidim tek u drugom mandatu, ako ćemo ga zaslužiti od strane građana.”

“Holding se ne raspada”

Oko situacije u Holdingu i financijskog stanja riječi će biti na idućoj Gradskoj skupštini. Gradska oporba tražila je raspravu o tome.

“Uskoro izlaze izvješća oko situacije u Holdingu. Svi govore raspada se Holding… Holding radi. Likvidnost se održava. Imamo probleme s pucanjem cijevi, sanira se u najkraćem roku, hvala građanima na strpljenju. Operativne i dnevne stvari koj su važne za građane, funkcioniraju”, govori Bosanac.

Oporba nastavlja akciju oko teme HRT-a

“Od početka mandata smo učinkovitija oporba od one prošle. Imali smo čitav niz inicijativa. Stvorio se dojam da su naši kolege iz drugih stranaka poljuljani u svojim preslagivanjima. Ali, HDZ je ogroman motivator svima da se mobiliziraju i upozoravaju na štetne politike te stranke. Oporba je napravila performativni akt je se radilo o gruboj povredi procedure. Ako bismo se mi, oporba u Saboru, doveli u situaciju da nas HDZ može veslati procedurama i da ih zaobilazi, to bi bio veliki udarac za oporbu. Na temi HRT-a koji je iznimno važna tema, nastavljamo suradnju. U ponedjeljak je najavljen Odbor za informatizaciju i medije i imamo zajedničku akciju okrugli stol o važnosti HRT-a kako bi javnost osvijestili koliko je pogubno ako na čelu dođe osoba koja za to nije kompetentna pogotovo imajući na umu koga je HDZ odabrao”, zaključuje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!