Bozanić učiteljima: Zbog učenika riskirate zdravlje i prozivanja, hvala vam

Vijesti 22. pro 202116:15 1 komentar
Davorin Visnjic / PIXSELL, Ilustracija

Zagrebački nadbiskup Josip Bozanić poručio je danas ravnateljima škola kako je pandemija donijela velike promjene i teškoće na svim životnim područjima, pa tako i u odgoju i obrazovanju, pozvavši ih da se ne boje i ne posustanu u radosnom pozivu koji su odabrali.

Bozanić je upozorio kako je “pandemija promijenila način učenja, poučavanja, komuniciranja i suradnje u temeljnim odgojno-obrazovnim institucijama”.

Djeca i učenici, dodao je, teško se nose s izolacijom i zatvaranjem vrtića i škola.

“Stoga kriza koju je proizvela pandemija može postati nova prilika u kojoj možemo pokazati ono najbolje kao pojedinci, zajednice i društvo”, napisao je Bozanić u božićnom pismu ravnateljicama i ravnateljima osnovnih i srednjih škola, posebnih ustanova i dječjih vrtića na području Zagrebačke nadbiskupije.

“Vaše služenje najmlađima uključuje rizik ugroze vlastitoga zdravlja”

Kaže da kriza uvijek pokaže za što smo sve sposobni, u dobrom i lošem smislu. Iz krize nikada ne izlazimo isti, nego bolji ili gori.

“Stoga je pitanje hoćemo li iz ove krize izići solidarniji, velikodušniji, empatičniji, brižniji za druge ili zatvoreniji, sebičniji, indiferentniji, usmjereni na svoje sebične interese”, upitao se nadbiskup u pismu u kojem je ravnateljicama i ravnateljima čestitao Božić i zaželio blagoslovljenu novu 2022. godinu.

Naglasio je kako je poučavanje i odgajanje zvanje koje zahtijeva ljubav, srce i predanost te im zahvalio što “svjedoče u izazovnim i teškim vremenima djelotvornu ljubav prema našim najmlađima”.

“Vaše neumorno i samozatajno služenje najmlađima uključuje rizik ugroze vlastitoga zdravlja, rizik nerazumijevanja, rizik nerealnih očekivanja, rizik osuđivanja i prozivanja”, napisao je.

“To je veoma izazovna i teška zadaća”

Imajući u vidu koliko je teško pojedincu nositi se s epidemiološkim mjerama, Bozanić ističe kako s puno razumijevanja suosjeća težinu i širinu njihove odgovornosti u zaštiti djece, učenika i djelatnika od pošasti zaraze koja se još uvijek širi.

“Svakodnevno brinuti o stotinama djece i učenika u situaciji »nesuglasja« oko pandemije, cijepljenja i mjera, veoma je izazovna i teška zadaća”, ocijenio je.

“Solidaran s vama, kao pastir Crkve zagrebačke, ovom prigodom želim vam zahvaliti i odati priznanje vašem poslanju, plemenitoj zadaći i radu u našem društvu: odgoju i obrazovanju mladih naraštaja”, poručio je kardinal Bozanić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare