Božić u Majskim Poljanama: “Za razliku od prošlog, ovaj je ekstra”

Vijesti 06. sij 202214:19 > 14:30 0 komentara
N1 / Zoran Pehar

Ni potres ni neimaština nakon njega nisu preostale malobrojne stanovnike Majskih Poljana odvratile od poštivanja božićnih običaja. Badnji je dan i u selu se okreće odojak. Gojko Smiljanić i Milan Bakić našem su Zoranu Peharu otkrili kakav je život u ovom selu koje je potres razorio.

“Bit će bolje. U odnosu na prošlu godinu, nije mnogo bolje, ali imamo gdje biti. Napravili smo tu neku malu baraku i kontejner i tu spavamo, živimo…”, govori Gojko Smiljanić.

Na pitanje kako mu je protekla prošla godina odgovara: “Boga mi, ako ćete iskreno, jako teško.”

Smiljanić kaže kako žive od uzgoja svinja, ali sve teže: Meso je teško prodati, a sve je skuplje, i po nekoliko puta, nego prije”, rekao je. Ipak, nada se boljem. “Mora biti bolje, ako ne doživim ja, netko će doživjeti. Mora odnekud krenuti”, govori.

N1 / Zoran Pehar
N1 / Zoran Pehar
N1 / Zoran Pehar, Illustracija
N1 / Zoran Pehar
N1 / Zoran Pehar

Sa Smiljanićem pečenicu peče i Milan Bakić, “stručnjak za pečenice”.

“Pečemo pečenice, družimo se, to je kod nas običaj od davnina”, govori.

“Prošli Božić je bio jako crn, ali na Badnji dan smo svejedno pekli pečenice, nismo dali običaj, pod vedrim nebom. Za razliku od prošlog, ovaj je ekstra”, kaže Bakić.

Dodaje i da je solidarnost koju su građani Hrvatske pokazali nakon potresa omogućila da malobrojni stanovnici Majskih Poljana ostanu u svom selu.

“Cijela je Hrvatska bila na nogama, maksimalno nam je pomogla. Ti ljudi, oni su nam dali život. Da ih nije bilo, bilo bi pet puta teže, pedeset”, govori.

Napredak u obnovi, kaže, baš i ne vidi. Svijetla točka, kao što govore i mnogi drugi, glinska je dogradonačelnica Branka Bakšić Mikšić.

“Ja se mogu pohvaliti, zahvaljujući Branki sam dobio donaciju za kuću i napravio sam je, uskoro ću se useliti. Ali ništa se drugo ne događa. Ja sam i danas u kontejneru, a oni će biti Boga pitaj dokad. Ja sam imao veliku sreću, a nadam se da će i njima pomoći, svaki dan im pomaže”, govori Bakić.

“Da budemo ljudi, da ne gledamo na nacionalnost i da državu dignemo na noge”, poruka je koju šalju preostali stanovnici Majskih Poljana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!