Božićni prijem SNV-a: Plenković i Dačić poslali snažne poruke

Vijesti 06. sij 202311:45 3 komentara
Sanjin Strukic/PIXSELL

Tomislav Žigmanov, kao ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, sudjelovao je i na tradicionalnom božićnom prijemu SNV-a "Hristos se rodi - Vaistinu se rodi!", gdje je uz Ivicu Dačića, prvog potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova predstavljao Vladu Republike Srbije.

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac zahvalio se okupljenima na dolasku i na činjenici “da smo nakon 30 godina od ovakvog okupljanja u posebnoj prilici zahvaljujući činjenici da predstavnici vlade RH i Srbije u ovako značajnom i važnom sastavu prisustvuju našem božićnom prijemu.”

“Mnogo se u ovih 30 godina promijenilo u našem okupljanju, a još više se promijen ilo oko nas, ali ne i to i da današnji dan slavimo, a svaki drugi dan živimo Badnjak i Božić mira”, poručio je Pupovac.

“Nismo mogli znati da ćemo nakon tri desetljeća mi predstavnici Srba iz Hrvatske i predstavnici Hrvata iz Srbije crtati zlatni most između dva naroda i dvije države”, dodao je.

Pupovac je poručio da treba utišati govor mržnje. “Treba prevladati stare i izbjeći nove podjele. U takvom kontekstu je važno da se utiša govor mržnje i svako ‘Za dom spremni’ i svakov rijeđanje stradanja jednih od drugih, svako slavljenje ratnih zločinaca kao heroja i svako skandiranje ubij Srbina i Hrvata.”

Pupovac je govorio i o važnosti otvorenosti granica, psoebno onih između Srbije i Hrvatske. Osvrnuo se i na građane na Banovini koji čekaju obnovu svojih domova nakon razornog potresa.

Na božićnom prijemu SNV-a je i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković koji se pozdravio s Dačićem.

N1/Ivana Tomić

Okupljenima se obratio i dogradonačelnik Zagreba Luka Korlaet koji je poručio da je Zagreb otvoren, inkluzivan i jednak za sve te da vjeruje da će se nastaviti dobra suradnja Zagreba i SNV-a.

Dačić: Ne mislimo isto, ali moramo razgovarati

Dačić se prisjetio da je 2014. bio u Zagrebu na ustoličenju Porfirija za metropolita.

“Simbolika ovih praznika podsjeća na neprolazne i, nadam sem zajedničke vrijednosti – mir, toleranciju i solidarnost. Mislim da se od ovog današnjeg prijema mnogo očekuje jer je napravljena takva atmosfera u smilu onog što će uslijediti nakon toga. Najbolji odnosi RH i Srbije su u najboljem interesu naša dva naroda, ali i čitave regije”, poručio je Dačić i dodao:

“Moj dolazak predstavlja snažnu poruku o potrebi razgovora i redefiniranja trenutnih odnosa Beograda i Zagreba. Mi ne mislimo isto o mnogim pitanjima, ali moramo razgovarati i dogovarati se.”

Dodao je da je Srbija svjesna da se neka pitanja ne mogu riješiti brzo, ali da prepoznaju potrebu za unapređenjem odnosa.

Osvrnuo se na ulazak Hrvatske u Schenegen na čemu joj je čestitao. “Pojedinačni napredak naših susjeda bi se trebalo posmatrati kao naš zajednički uspjeh.”

“Umjesto natjecanja u mržnji želim da se natječemo u izgradnji mira i dobrih odnosa. Bez obzira u kojem vremenu živimo i što je bilo prije 10 ili 30 godina, moramo sagledati dio pitanja koji se odnosi na prošlost i dio koji se odnosi na sadašnjost i budućnost. Moja poruka je da probamo pronaći zajednički interes čak i onda kada ne mislimo isto”, zaključio je Dačić.

Premijer: Hrvatska manjina u Srbiji dobila novi život

Nakon Dačića, okupljenima se obratio i premijer Plenković. I on je naglasio pomirbu između dvije države.

“Hrvatska je bila žrtva agresije Miloševićevog režima i ta činjenica živi s nama, živi s obiteljima nestalih, s vojnicima, branitlejima, civilima. To je naslijeđe teško”, kazao je Plenković.

Dodao je da se pomirenje mora temeljiti na činjenicama i istini. Najavio da će Vlada činiti sve da se pronađu nestali, ali i da se grade mostovi solidarnosti.

Osvrnuo se i na rusku agresiju na Ukrajinu. “Stali smo na pravu stranu povijesti i stali uz žrtvu.”

“Posebno želim zahvaliti predstavnicima SNV-a, političkim predstavnicima srpske nacionalne manjine u RH na podršci i lojalnosti. Utemeljili smo povjerenje koje da nam daje okvir suradnje i azdovoljan sam da smo napravili velike iskorake”, poručio je Plenković.

Osvrnuo se i na poziciju Hrvata u Srbiji i što znači to što je Žigmanov član Vlade. “Hrvatska manjina u Srbiji dobila je novi život”, rekao je premijer.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

VEZANE VIJESTI

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare