Božinović: Hrvatska će morati podizati razinu spremnosti

Video 14. stu 202213:58 0 komentara
Jurica Galoić/Pixsell

Ministar Davor Božinović poručio je da će Hrvatska, zajedno s drugim državama glede pitanja zaštite života i imovine, morati podizati razinu spremnosti i predviđanja te investirati u prevenciju i pripremu stanovništva za neugodne situacije kao posljedice promjene u klimi.

“Klimatske promjene uzele su maha i kad je u pitanju dinamika i intenzitet”, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Božinović u ponedjeljak na konferenciji Jutarnjeg lista “Požari u Hrvatskoj obrana i prevencija” čiji je cilj analiza svih aktivnosti poduzetih u sklopu obrane od požara u sezoni 2022. i najava novosti za 2023.

Naglasio je da je cilj Strategije za upravljanje rizicima od katastrofa koju je Vlada donijela prije mjesec dana omogućiti bolju prevenciju od katastrofa vezanih uz klimatske rizike.

Dva su, kaže, cilja – smanjenje najvećih rizika i povećanje kapaciteta za odgovore na same katastrofe. “Jedino uključenjem stručne i znanstvene zajednice možemo okupiti svu ekspertizu u Hrvatskoj i naš fokus će u budućnosti biti na preventivi”, rekao je Božinović.

Naglasio je da strategija pokriva 14 razvojnih potencijala za umanjenje rizika od katastrofa, ukupna vrijednost tog posla je oko 13 milijardi kuna do 2030. godine, a naglasak je na povlačenje sredstava iz Europske unije.

VEZANA VIJEST

Božinović je naveo da je u tijeku postupak javne nabave od 63 milijuna kuna u sklopu kojeg se nabavlja samo za vatrogasce 17 vozila, pet plovila te zaštitna oprema.

Također, u postupku nabave su dva, od ukupno pet višenamjenska helikoptera za potrebe civilne zaštite za što je osigurano 273 milijuna kuna, od čega je 85 posto iz EU.

Hrvatska je u uz Italiju, Španjolsku, Francusku, Portugal i Grčku među članicama EU koje u sklopu programa “rescEU” s Europskom komisijom vode pregovore o zaključivanju sporazuma o proizvodnji 12 novih kanadera, to jest protupožarnih zrakoplova modela CL515 s kanadskom tvrtkom De Havilland, u sklopu čega će Hrvatska dobiti njih dva, naglasio je Božinović.

“Cijena je između 50 i 52 milijuna dolara po avionu, a do kraja godine ćemo potpisati ugovore za nabavu godine novih aviona. Rokovi isporuke još se pregovaraju”, rekao je.

Božinović je se osvrnuo na tešku požarnu sezonu te pohvalio vatrogasce da su požare uspjeli staviti pod kontrolu i spriječiti najgore katastrofe kojima su bili izloženi naši sustavi.

Glavni vatrogasni zapovjednik Vatrogasne zajednice Slavko Tucaković rekao je da je iza nas protupožarna sezona koja je bila izuzetno teška i zahtjevna, a produženo trajanje novo je obilježje koje od vatrogasnog sustava traži angažman u puno dužem razdoblju nego je to uobičajeno.

Naglasio je da je sam proces od dojave do gašenja požara smanjen s 3 sata i 23 minute na 2 sata i 35 minuta što, ocijenio je, dovoljno govori o utjecaju ulaganja u sustav vatrogastva.

Tucaković je istaknuo važnost nastavka jačanja preventive, kadrovskog jačanja, poboljšanje međuresorne suradnje te nastavka postavljanja nadzornih kamera.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!