Božinović: Klubovi na otvorenom moći će raditi za one koji imaju covid potvrde

Vijesti 26. lip 202110:35 1 komentar
N1

Ministar unutarnjih poslova i čelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović prisustvovao je obljetnici oružanog otpora srpskom agresoru na glinskom području. Nakon polaganja vijenaca obratio se novinarima.

Komentirao je povećani broj zaraženih u Zadru.

“Nažalost, potvrdilo se da je 7 osoba izravno zarazilo na košarkaškoj utakmici, a kao što su rekli iz Zadarskog zavoda, bilo je i drugih mjesta. Ono što je razlog za optimizam je činjenica da Zadar ima vrlo jaku i sposobnu epidemiološku službu s dr. Medićem. Mislim da kad govorimo o Zadru da će plod njihovog rada dovesti do toga da taj broj neće eksplodirati”, rekao je.

Napomenuo je da smo turistička zemlja i dobrim dijelom ovisimo o dolasku stranih gostiju.

“Znamo da nam najviše turista dolazi iz Njemačke, a tu je vrlo jednostavna računica, ukoliko je broj novozaraženih veći od onoga koji državu ili regiju svrstava u zelenu zonu, uvode se restrikcije za njihove državljane. U one dijelove i regije Europe gdje imate povećanu incidenciju – ne idite. To ne može biti nikome u interesu”, smatra Božinović.

Apelirao je na sve lokalne vlasti, pritom misleći na stožere, da se angažiraju oko toga da se epidemiološka situacija na njihovom području kontrolira.

“Sve lokalne vlasti – mislim na stožere – angažiraju oko toga da se epidemiološka situacija na njihovom području kontrolira. Ukoliko se stvar pusti izvan kontrole onda nam se može dogoditi ovo o čemu govorimo danas, a vezano je za Zadar. Nadam se da će se situacija na tom lokalitetu smiriti. Još uvijek smo na početku sezone, još uvijek ima dovoljno vremena da svi najozbiljnije shvatimo svoju ulogu u nošenju s epidemijom. To nije nemoguće, itekako je moguće. Samo se svi moramo tome posvetiti”, kazao je ministar.

Hoće li biti otvoreni noćni klubovi?

Božinović je upitan i o radu noćnih klubova.

“Za razliku od prošle sezone, kad su uglavnom bile na snazi preporuke, ali nekako je bio jedan opći osjećaj da je možda i kraj epidemiji – danas smo potpuno sigurni da pogotovo kad nam dođe veći broj ljudi iz inozemstva, epidemija se sigurno neće zaustaviti do jeseni. Zbog toga smo donijeli jasne preporuke”, tvrdi.

“Ono što je novo u odnosu na prošlu godinu, imamo cjepivo s kojim se možemo zaštiti, a imamo i vrlo jednostavne mehanizme kako kontrolirati cijeli događaj. Digitalnu covid potvrdu možete besplatno dobiti. Svatko tko nešto organizira ne može reći da ne može voditi računa o tome, jer možete u trenutku očitati digitalnu potvrdu”, ističe.

Klubovi na otvorenom moći će raditi pod uvjetom da svi koji tamo dođu budu u skupini osoba koje budu u tri uvjeta koja su potrebna za dobivanje covid putovnica, kazao je ministar.

“Unutarnji prostor je prostor koji je itekako pogodan za širenje virusa, s obzirom na to da smo u ljeti i da se više manje sve odvija na otvorenom prostoru, o tome zasad ne razmišljamo. Ukoliko nam bude situacija dobra, ukoliko cijeli ovaj sustav cijepljenih bude takav da bude veliki broj procijepljenih, onda se to može korigirati”, objašnjava.

Ministar kaže da su covid potvrde za građane besplatne, dostupne i jednostavne.

“Cjepiva ima i više nego što je potrebno. Cjepivo nije problem. Digitalne potvrde u roku nekoliko desetaka sekunda svatko može dobiti. Napravili smo ovu aplikaciju koja je široko dostupna. Vi kao građanin možete vidjeti koliko je ova aplikacija jednostavno. Kao i kad se ulazi u kazalište i sportsku dvoranu, morate pokazati kartu, ova digitalna potvrda ne uzima nikome više vremena”, rekao je.

Milanovićeva izjava o Zlati Đurđević

Upitan je i da komentira izjavu predsjednika Milanovića o neizboru Zlate Đurđević na čelo Vrhovnog suda.

“Ne znam za tu izjavu. To je bila jedna procedura koja se odvijala sukladno Ustavu i zakona. Prijedlog nije prošao. Ako sam ja točno izračunao, oko 2/3 zastupnika nije glasovalo za taj prijedlog. Vjerojatno se ide prema trećem javnom pozivu. Ne slijedi nam ustavna kriza. Siguran sam da je to jedan postupak koji će se vjerojatno ponoviti, možda i uz bolje komuniciranje i razgovore. Kao što je jasno da je predsjednik taj koji predlaže na temelju javnog poziva i mišljenja DSV-a, tako je činjenica da o tom imenovanju u konačnici odlučuje Sabora”, rekao je Božinović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare