Božinović: Ne znam čemu drama, nitko nije tražio od EK produljenje roka

Vijesti 13. sij 202220:22 > 20:43 0 komentara
Neva Zganec/PIXSELL

Potpredsjednik Vlade ministar Davor Božinović demantirao je u četvrtak medijske navode da je EK odbila Hrvatskoj produžiti rok za iskorištavanje sredstava iz Fonda solidarnosti, rekavši da ne zna čemu drama, sastanak s Komisijom bio je tehnički i nitko nije tražio produljenje roka.

“Ugovoreno je nekih više od osam milijardi, vjerujem da ćemo dati sve od sebe da se sve što nam je stavljeno na raspolaganje – iskoristi. Dajemo sve od sebe od prvog dana mandata ove Vlade. Nije prošlo dana bez krize i siguran sam da ova Vlada ima kompetencije odrađivati krizne situacije”, rekao je Božinović u Dnevniku NoveTV

VEZANE VIJESTI

Dodao je da obnova neće biti financirana isključivo iz fondova Europske unije, ali da ćemo ono što je iz tih fondova iskoristiti.

“Ne sjećam se da je netko to doživio u posljednje vrijeme u Europi i u svijetu plus COVID, plus oni fajlovi koji su sačekali ovu Vladu. Ova Vlada jedina ne drži stvari u ladicama nego ih izvlači van. To je naš zajednički napor i svi ćemo dati sve od sebe”, kazao je Božinović.

O ulasku u Schengen

Na pitanje o reorganizaciji policije i mogućim problemima s kojima bi se mogla suočiti Hrvatska prilikom ulaska u Schengenski prostor, ministar unutarnjih poslova Božinović je naglasio da hrvatska policija ima dovoljno kadrova i da im ne nedostaje ljudi.

“Hrvatska je napravila ono što nitko nije napravio kada je u pitanju reforma cjelokupnog sustava i ispunjavanje uvjeta za ulazak u Schengen. Dio toga je i ukidanje viza za SAD po sigurnosnim standardima koje ni jedna zemlja nije prošla dosad”, naglasio je Božinović.

Dodaje da je siguran da će sve ono što su napravili do sada unaprijediti reorganizacijom koja je proizvod analiza koje su trajale mjesecima.

“Druga faza je ulazak u Schengen, imamo više od 1000 policajaca koje ćemo dodatno povlačiti. Hrvatska policija ima taj privilegij da može birati najbolje. Ne bojimo se nikoga, ni Njemačke. Mi smo partneri i Njemačkoj je interes ono što radi Hrvatska. Njemačka je jedan od većih korisnika onoga što Hrvatska radi u zaštiti vanjskih granica EU-a. Mi smo spremni za Schengen”, kazao je Božinović.

Zapljena droge u luci Ploče

Komentirao je i najnoviju zapljenu droge u luci Ploče, istaknuvši da policija radi sjajan posao.

“Potpisali smo memorandum s američkom Agencijom za droge. Ovi rezultati nisu nikakva slučajnost. To mogu raditi samo vrhunski obučeni policajci”, dodao je Božinović.

O brzim antigenskim testovima

Osvrnuo se i na nove protuepidemijske mjere, kazavši da su duga čekanja na testiranje razlog zašto se krenulo na brze antigenske testove.

VEZANE VIJESTI

“Mi smo tražili da se dobivaju covid-potvrde i da se ti testovi priznaju. Danas sam razgovarao s Capakom i dogovorili smo da idemo s inicijativom. Sad i ostale članice EU-a, ove koje su najutjecajnije, a odluku donosi ECDC, sad i te zemlje koriste brze antigenske testove”, naglasio je ministar.

Dodaje da sve zemlje imaju problem kako građane što prije dijagnosticirati, a pogotovo otkako se pojavio omikron soj koronavirusa.

O nestanku Mateja Periša

Komentirao je i nestanak hrvatskog državljana, 27-godišnjeg Splićanina Mateja Periša u Beogradu, rekavši da dvije policije surađuju i da nema novih informacija.

“Hrvatska policija će odraditi određene razgovore i o tome izvijestiti kolege u Srbiji pa će vjerojatno doći do nekog zaključka. U tjedan dana bi se taj posao mogao odraditi”, dodao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!