Božinović o Buljovoj inicijativi: Riječ je o običnom politikanstvu i prikupljanju političkih bodova

Vijesti 25. lis 202312:38 > 12:48 0 komentara
N1

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nakon sjednice Vlade osvrnuo se na pitanje migranata i sigurnosti granica.

Najprije, komentirao je izjavu gradonačelnika Sinja i Mostovog saborskog zastupnika Mire Bulja o postavljanju građanske straže na granici koja je dio Cetinske krajine.

“Naravno da to nije zakonito, ali ni ne doživljavam ozbiljno takvu inicijativu. Riječ je o običnom politikanstvu i prikupljanju političkih bodova”, započeo je Božinović pa nastavio:

“Generalno, priča oko migracija se zahuktava u cijeloj Europskoj uniji i možemo pretpostaviti da će biti jedna od glavnih tema uoči izbora za Europski parlament. Kod nas su i nacionalni izbori pa je netko među oporbenim strankama odlučio da bi im to mogla biti dobra tema. To nije dobra tema zbog toga što, za razliku od država koje zaista imaju jedan problem, s obzirom na puno izdanih rješenja o međunarodnoj zaštiti azilom, a nisu dovoljno napravile po pitanju integracije, Hrvatska od samog početka našeg mandata, čvrsto u stavu da se ovo pitanje može riješiti samo kroz institucije i temeljem dogovora država članica Europske unije. Nitko sam ne može, to je svima jasno.”

Svjestan je da se Most okrenuo kampanji u kojoj će migranti biti u fokusu, no smeta mu što pritom šire, kako kaže, dezinformacije. A i što prebacuju krivnju gdje ne treba…

“Pokušavaju svu krivnju prebaciti na europske institucije. Daleko od toga da ona ne postoji, ali kad se govori o Europskoj uniji, treba imati na umu da odluke donosi 27 članica. Nije se lako dogovoriti, vidjeli ste da se ni nama nije lako dogovoriti dopustiti premijeru govoriti u Saboru. Zato, nije dobro širiti informacije koje ničime nisu potkrepljene i nisu točne, ne treba dolijevati ulje na vatru u ionako zapaljivoj društvenoj atmosferi, a bit će i više puna tenzija kako se približavamo izborima”, rekao je Božinović i dodao:

“Primjerice, kad govorimo o Dalmaciju i Splitsko-dalmatinskoj županiji, od ukupnog broja ilegalnih prelazaka ove godine u Hrvatsku, 1,43 posto otpada na taj prostor. To samo govori da nije poanta u onome što se govori nego u onome što se želi postići. A to je glas više. Dakle, riječ je o manipulaciji birača, a tema je ozbiljna i osjetljiva. Hrvatska je u ovom razdoblju uspjela da ne postane, i neće postati, “hot spot”. Daje Hrvatska prema Eurostatu jedna od najsigurnijih članica EU-a. Sve se to postiže fleksibilnim i marljivim radom policije, koja je jedina ovlaštena štititi granicu.”

Naglasio je i da policija može tražiti pomoć vojske, ali u logističkom smislu, ne i kod postupanja prema migrantima. No, dodao je i da za time ne postoji potreba.

“To što se pokušava stvoriti narativ da se ljude na potpuno nerealnim osnovama uzbuditi, nije dobro. Uvjeren sam da se građanske straže ne mogu kreirati i pojaviti, to je protupravno ponašanje. Kad bi se to ipak dogodilo, policija bi provodila zakon, bez obzira o kome se radi. Ne bih htio dalje razvijati Buljovu tezu jer je nerealna”, objasnio je Božinović.

Što se privremene kontrole na granici sa Slovenijom, ponovio je priču da se radi o specifičnoj situaciji te da to ne znači krah Schengena. Nije zadovoljan kad čuje da netko plasira priče koje ne odgovaraju stvarnosti.

“Time se ne pridonosi stabilnom stanju u državi, kojim jedino možemo garantirati daljnji napredak Hrvatskoj”, kazao je ministar.

Aktualna je i tema Bad Blue Boysa zatvorenih u Grčkoj, no s obzirom da taj segment prepušta odgovornosti pravosuđa, nije želio previše o toj temi.

“Prema našem mišljenju, nema opravdanja držati stotinu ili više državljana toliko dugo. Vi znate da je hrvatska policija napravila sve po pravilima kad se radi o sigurnosti na stadionima. Ovo u Grčkoj se nije smjelo dogoditi. Da se postupalo po upozorenjima koja su se slala iz Zagreba, ne bi se ništa od ovog dogodilo.”

Vratio se na migrante, odnosno, tražitelje azila, kojih je 730 posto više nego prije godinu dana.

“Hrvatska je od 1. siječnja članica Schengena i od tog trenutka tu se podnose zahtjevi za azil. Prije je cilj bio doći do prve zemlje koja je članica Schengena. Prošle godine je izdano 21 pozitivno rješenje za azil, a ove godine njih 36 do ovog trenutka. Razlika je zbog činjenice da bilježimo veći broj nositelja ruskih putovnica i neki od njih su ispunili kriterije za međunarodnu zaštitu u Hrvatskoj. Ako se ne varam, riječ je o 17 osoba, a to je tražilo njih 8000.”

Policija je privela navijače Dinama koji su pjevali ustaške pjesama, iako zakoni vezan uz tako nešto postoji otprije, ali počelo se sankcionirati nešto odlučnije nego prije. Dojam je kao da su stigle neke posebne upute u odnosu na prije.

“Ne bih rekao da se nije i prije sankcioniralo, ali činjenica jest da se nanizalo više tih utakmica pa je problematika prisutnija u medijima. Nema nikakvih posebnih uputa u tom smislu.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!