Božinović o Schengenu: Mislim da je austrijska pozicija kao i naša

Vijesti 22. stu 202213:24
Izvor: N1

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u utorak je komentirao austrijske izjave i ulazak Hrvatske u Schengen. Podsjetio je da austrijski kancelar sutra dolazi u službeni posjet Hrvatskoj te da će jedna od tema biti i proširenje Schengena i ulazak Hrvatske.

“Sigurno da će jedna od tema biti predstojeće Vijeće, ali i povećan broj migracija. Sigurno ćemo razgovarati o 8.12. i o tome što će biti na tom ministarskom sastanku na kojem Hrvatska očekuje, temeljem svega što smo proveli i provodimo, i uvjereni smo da ćemo postati punopravna članica”, istaknuo je ministar.

VEZANA VIJEST

Osvrnuo se i na posljednje izjave o toj tematici koje stižu iz Schengena. “Što se tiče Austrije, ona je u više navrata govorila da njihove zabrinutosti nisu vezane za pojedinačnu zemlju već za funkcioniranje Schengena.”

Dodaje da se ulaskom Hrvatske Schengen može samo ojačati. “Mislim da je austrijska pozicija kao i naša, a to je da treba nadograđivati i proširiti Schengen, a blokade tome ne mogu pomoći”, istaknuo je.

“Hrvatska je pokazala da može biti kvalitetna članica svih rasprava o budućnosti Schengena, da može davati konstruktivan doprinos, a istovremeno ispunjavati sve one uvjete, a imali smo ih više od bilo koje druge članice”, dodao je.

Osvrnuo se i na muškarca koji je planirao atentate na dužnosnike zbog koronamjera.

VEZANA VIJEST

“Radi se o osobi koja je skupila jedan zavidan arsenal oružja, a mislim da joj nisu strane ni druge osobe i grupacije koje su u posljednje vrijeme bile prisutne u hrvatskoj javnosti u smislu kontakata”, rekao je Božinović.

Jedno od novinarskih pitanja bilo je i koliko Hrvatska ima skrivenog oružja. “Ima priličan broj. Hrvatska je država koja je izašla iz rata, prije nešto više od 22 godine ako računamo i mirnu reintegraciju, dosta tog oružja je ostalo u privatnim rukama, a stalno je prisutna naša kampanja gdje pozivamo građane da vrate neregistrirano oružje bez ikakvih posljedica”, naveo je Božinović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar