Božinović o akciji Uskoka i policije: Policijski službenik je udaljen iz službe

Vijesti 28. srp 202214:38 > 15:48 0 komentara
N1

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nakon sjednice Vlade dao je izjavu o akciji Uskoka i policije koja je započela u srijedu navečer.

Na pitanje je li Damir Ostrman suspendiran, Davor Božinović je rekao: “Ovo je faza u kojoj policija u koordinaciji s Uskokom provodi izvide i dokazne radnje i tu ništa konkretnije ne mogu ni smijem reći. Kad policija skupi informacije, proslijedit će ih Uskoku i obavijestiti javnost.

VEZANE VIJESTI

Što se tiče policijskog službenika koji se spominje, tijekom današnjeg danaće biti ili je već udaljen iz službe. To je standardna procedura da ne bi utjecao na daljnji tijek postupka. To pokazuje snagu unutarnjeg praćenja negativnosti u sustavu. Naravno da nije nikome drago kad se ovako nešto dogodi, ali ako se dogode, pozitivno je da se otkrivaju, da naš sustav kontrole praćenja funkcionira tako da sustav bude zaštićen od kompromitacije, ali i da se reagira na vrijeme.”

Božinović je istaknuo da sigurnost građana nije upitna: “Nacionalna sigurnost nije ugrožena. Posljednjih pet godina imali smo 5 slučajeva otkrivanja službene tajne. Vidjet ćemo što će se sve otkriti, no siguran sam da je sustav postavljen tako da se može detektirati i da se detektira kad bude kompromitiran. To govori da je stabilan i čvrst i da nacionalna sigurnost nije ugrožena. Bila bi da to nitko detektira.”

Nije mogao odgovoriti na pitanje kojim su informacijama imali pristup.

Na pitanje brine li ga što su takvi ljudi zaspolenici u sustavu rekao je: “Više bi me brinulo da se to događa, a da to službe ne detektiraju, to bi bio naslov za veću brigu. Ovako vijest nije pozitivna, ali šaljemo poruku da se sustav nosi s  nepravilnostima unutar sebe. Što se tiče policije, provodi se oko 400 disciplinskih postupaka. To govori da su policijski službenici stalno pod nadzorom. S te strane sam ponosan na učinkovitost sustava. Zagreb je danas u najvećoj međunarodnoj konkurenciji proglašen kao turistički najsigurniji grad. To govori da naš sustav funkcionira. Da bi to bilo tako i dalje, moramo provoditi i pooštravati postupke vezane uz unutarnju kontrolu jer u svakom sustavu najveća vrijednost prije svega su ljudi, a oni su istovremeno i najslabija karika. Rezultate imamo.”

Na pitanje kako je informacija uopće dospjela u javnost Božinović je rekao: “Pitao sam jutros kako je to procurilo u javnost, no tu ima dosta aktera koji su dobili rješenje, odnosno pouku o pravnom lijeku. Je li netko od njih, kome je to u interesu, ne znam. U tijeku su izvidi, vidjet ćemo što će se pokazati.”

Podsjetimo, sinoć je započela velika akcija policije i USKOK-a u Zagrebu, a moguće i na još nekim lokacijama u Hrvatskoj. Najmanje tri osobe, među kojima su visokorangirani službenik za analitiku Ravnateljstva policije i bivši službenik nekadašnje Protuobavještajne agencije (POA) obuhvaćene su akcijom policije i Uskoka koji ih po neslužbenim podacima navodno terete za odavanje tajnih podataka.

Osobe, kako se neslužbeno doznaje zasad nisu uhićene već je riječ o izvidima, a detalji bi trebali biti poznati tijekom današnjega dana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!