Božo Kovačević: Izrael se ima pravo braniti, ali nema pravo biti okupator

Svijet 07. lis 202409:20 0 komentara
božo kovačević
N1

Bivši veleposlanik u Moskvi i vanjskopolitički analitičar Božo Kovačević u Novom danu kod naše Nine Kljenak govorio je o stanju na Bliskom istoku godinu dana nakon napada Hamasa na Izrael.

“Ovi prosvjednici protiv Benjamina Netanyahua, pa čak i neki bivši izraelski diplomati, ukazuju na to da je Netanyahu vodio politiku jačanja Hamasa. Ako je to točno, onda se može postaviti pitanje Netanyahuove suodgovornosti da taj upad Hamasa ima tako katastrofalne posljedice”, rekao je.

“Ključ svih problema na Bliskom istoku”

Navodi da je taj napad bio teroristički jer je bio usmjeren na civile i jer su militanti oteli taoce. Ipak, navodi da postoji širi kontekst u kojem se može pronaći objašnjenje – ne opravdanje za napad.

“Hamas je teroristička i politička organizacija. Ako postoji zrnce političkog razuma i motivacije za taj teroristički napad, to je osjećaj da su Palestinci zanemareni. To je ključ svih problema na Bliskom istoku. Od 2020. Izrael je počeo s pojedinim arapskim zemljama potpisivati bilateralne sporazume koji se zovu Abrahamski sporazumi”, kazao je Kovačević, navodeći da je cilj tih sporazuma normalizacija odnosa na Bliskom istoku.

“Taj cilj treba pozdraviti. Ali, ti sporazumi ne tretiraju palestinsko pitanje, za razliku od arapske mirovne inicijative koja je najavila normalizaciju odnosa s Izraelom uz preduvjet da Izrael riješi palestinsko pitanje”, pojasnio je Kovačević pa nastavio:

“Kad je Saudijska Arabija izrazila spremnost na normalizaciju odnosa s Izraelom bez uvjetovanja rješavanja palestinskog pitanja, Hamas se pobunio i organizirao teroristički napad na Izrael. Pitanje Palestinaca ostaje neriješeno.”

Promjena režima u Iranu?

Osvrnuo se i na Iran, navodeći da američke sigurnosne službe prognoziraju da bi iranski vrhovni vođa Ali Khamenei mogao umrijeti, zbog čega predviđaju nestabilnosti u Iranu.

“Neki krugovi u američkoj politici govore da treba iskoristiti trenutak da se promijeni režim u Teheranu”, naveo je.

“Izrael se ima pravo braniti, ali nema pravo biti okupator“, poručio je Kovačević.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!