Božo Kovačević: Ovaj potez govori da je Putin nervozan

Vijesti 18. lip 202411:15 3 komentara

Bivši hrvatski veleposlanik u Rusiji Božo Kovačević komentirao je u N1 Studiju uživo sa Sandrom Križanec održavanje samita u Švicarskoj kojim se htjelo pokazati podršku Ukrajini.

Kovačević kaže kako je bilo potpuno isključeno da se ruski predsjednik Vladimir Putin na ovom samitu pojavi nepozvan, kao i da je bilo potpuno isključeno da ga se pozove. “Problem s ovim samitom je to što treba razgovarati o primirju, a ne žele pozvati stranu koja sudjeluje u sukobu. SAD je pokušao organizirati samit kakav se organizira nakon završenog rata, kad je jasno tko je pobjednik, a tko poraženi. Ovo je trebao biti skup pobjednika, a kako to ne odgovara stanju na terenu, bilo je jasno da neće uspjeti”, govori Kovačević.

“Cilj je bio da se proširi krug zemalja koje financiraju Ukrajinu jer taj teret rata Europi postaje sve teže podnošljiv”, kaže.

Kovačević ukazuje i na činjenicu da 12 zemalja nije htjelo potpisati izjavu po završetku samita zbog primjene dvostrukih standarda. “Jasno je da Rusi moraju napustiti okupirana područja. SAD-u ne pada na pamet da organizira sličan samit kojim bi natjerali Izrael da odustane od okupacije, Izrael je bio jedan od sudionika ovog samita. JAR u obrazloženju pita zašto ne poduzmete ništa protiv Izraela koji drži pod okupacijom palestinske teritorije i provodi masovno ubijanje civila u Gazi”, govori.

Putinova ponuda

Govoreći o Putinovom prijedlogu za primirje, Kovačević kaže: “To je prijedlog da Ukrajina kaputilura. On je tražio da se ukrajinska vojska povuče iz one četiri okupirane regije koje rusija ne kontrolira potpuno.”

“Taj prijedlog govori o njegovoj nervozi. To što samit u Švicarskoj nije uspio nije njegova zasluga. Inzistiranje da se sklopi primirje ukazuje na njegovu nervozu. Uz stalnu podršku zapada Ukrajina može dugo ratovati, a pitanje je koliko dugo Rusija može izdržati da ne bude prinuđena provesti masovnu mobilizaciju. Pitanje je koliko njih to podržava”, kaže.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare