Branko Bačić: Novi-stari ministar graditeljstva od kojeg se mnogo očekuje

Vijesti 11. sij 202319:25 1 komentar
N1

Ivan Paladina je drugi ministar koji nakon potresa odlazi sa čelnog mjesta Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, opterećen sporom i neefikasnom obnovom na Banovini i u Zagrebu, a zamijenit će ga Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a.

Paladina je ministarsku poziciju, u čijem je resoru i obnova od potresa, preuzeo u ožujku 2022. nakon što je na osobni zahtjev dužnosti razriješen Darko Horvat, koji je 19. veljače 2022. uhićen zbog sumnji u nezakonitu dodjelu potpora malim poduzetnicima.

Branko Bačić, koji je predložen za novog potpredsjednika Vlade i ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, potpredsjednik je HDZ-a i predsjednik Kluba HDZ-a u Saboru, a u svojoj karijeri već je bio ministar graditeljstva, prostornog uređenja i zaštite okoliša.

Bačić je do sada više puta izabran za saborskog zastupnika HDZ-a. Nakon ulaska u Sabor 2003. godine, imenovan je državnim tajnikom u Ministarstvu mora, prometa, turizma i razvitka, a nakon ponovnog izbora za zastupnika 2007. zamrzava mandat zbog imenovanja državnim tajnikom u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Bio je i načelnik općine Blato na Korčuli, a 2010. godine prvi put sjeda u ministarsku fotelju. Te je godine, nakon rekonstrukcije Vlade u mandatu Jadranke Kosor, bio imenovan ministrom graditeljstva, prostornog uređenja i zaštite okoliša.

Nakon parlamentarnih izbora 2011. godine, ponovno je izabran za zastupnika u Hrvatski sabor, gdje je obnašao dužnosti predsjednika raznih saborskih odbora, a 2016. godine postaje predsjednik HDZ-ova Kluba zastupnika.

Član je HDZ-a od 1990. godine. U tri navrata biran je za predsjednika Županijskog odbora HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije, čiji je i aktualni predsjednik.

Od 2008. godine član je Predsjedništva HDZ-a, a dužnost glavnog tajnika HDZ-a obavljao je od 2009. do 2012. godine.

Bačić je rođen 1959. godine, završio je Geodetski fakultet u Zagrebu i diplomirani je inženjer geodezije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare