Branko Kolarić novi ravnatelj Andrije Štampara, otkrio na čemu će mu biti fokus

Vijesti 29. ožu 202214:00 > 16:31 0 komentara
N1

Epidemiolog Branko Kolarić (48) izabran je u utorak na dužnost ravnatelja zagrebačkog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Andrija Štampar", a nakon izbora najavio je borbu za bolju skrb za starije sugrađane, kao i fokus na prevenciji kroničnih nezaraznih bolesti.

“Pandemija i izbjeglička kriza ne smiju prekriti suzbijanje kroničnih nezaraznih blesti. Fokus će mi biti na programima ranog otkrivanja i prevencije raka, na mentalnom zdravlju u zajednici i poboljšanju skrbi za starije sugrađane”, izjavio je Klarić nakon izbora Hini.

Upravno vijeće “Štampara” izabralo je Kolarića između četvero kandidata. Protukandidatkinje su mu bile farmakologinja Sonja Ermakora, epidemiologinja HV-a Davorka Perić i dosadašnja v.d. ravnateljica Sandra Šikić, koja je vodila Zavod nakon odlaska u mirovinu dugogodišnjeg ravnatelja Zvonimira Šostara.

Kolarić je redoviti profesor epidemiologije na riječkom Medicinskom fakultetu i član vladina Znanstvenog savjeta o epidemiološkim mjerama i cjepivu protiv covida-19.

Kao potpredsjednik gradskog SDP-a najavljuje suradnju s lokalnom upravom na nizu projekata za poboljšanje zdravlja građana.

Ističe da je čitavu karijeru radio u zavodima za javno zdravstvo, a na mjesto ravnatelja dolazi s dužnosti voditelja Službe za javnozdravstvenu gerontologiju u “Štamparu”.

Najavio je apliciranje na programe EU-ovih fondova za očuvanje mentalnog zdravlja, kako bi Zagrepčani u svojim četvrtima imali dostupnu tu vrstu zdravstvene zaštite.

Kolarić je i voditelj referentnog centra Ministarstva zdravstva za zaštitu zdravlja starijih pa ističe da će mu zaštita zdravlja starijih i dalje biti jedan od prioriteta.

“Preko 20 posto Zagrepčana starije je od 65 godina. Predlagat ćemo razne ideje kako bismo im omogućili da što duže i bolje žive kod svojih kuća”, poručio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!