Bressan: Problem kod Beroša je što ne sluša pružatelje zdravstvene zaštite

Vijesti 10. lis 202212:31 0 komentara

Leonardo Bressan iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine gostovao je u N1 studiju uživo i komentirao probleme sa zdravstvom u Hrvatskoj.

Komentirao je nedavno održani prosvjed liječnika.

“Njihovi istupi su samo dokaz koliko ključa nezadovoljstvo među zdravstvenim djelatnicima. To je spontano eksplodiralo i prosvjedom. Trebali bi se ozbiljno zapitati kako se dopustilo da do toga uopće dođe”, rekao je.

VEZANE VIJESTI

Kako navodi, nije se trebalo ukidati pripravnički staž. “To je jedinstvena prilika da se tek diplomiranog liječnika uvede u veoma kompliciran zdravstveni sustav u Hrvatskoj. I taj sustav je žrtva hiper-regulacije u Hrvatskoj. Mi za svaku sitnicu donosimo posebni zakon, što dovodi do toga da službe u Saboru i Vladi ne primijete neusklađenost tih zakona. Onda vi kao liječnik uvijek pokušavate izabrati najmanju pogrešku koju ćete sigurno činiti svaki dan zbog te šume propisa”, rekao je.

“Problem kod Beroša je što nema hrabrosti poslušati stav i rješenja koje imaju direktni pružatelji zdravstvene zaštite, koji rade u stvarnom svijetu i sa stvarnim pacijentima”, rekao je.

Kaže da jedan problem leži u tome što svaku odluku u sustavu mora potvrditi “viša instanca”.

“Politika ima svoje viđenje stvari, a mi koji živimo u stvarnom svijetu i vrlo smo prizemljeni, naša se rješenja ne tumače od strane političara koji su izgubili dodir sa stvarnošću”, rekao je.

Tvrdi da se Ministarstvo financija ne drži svoje zakonske obaveze u prebacivanju sredstava iz svojeg proračuna u zdravstvo. “Te se svote kreću oko dvije milijarde kuna godišnje. Onda kroz četiri godine vidimo da na račun nije dostavljeno osam milijardi kuna, pa otkrivamo su bolnice veledrogerijama ostale dužne upravo tu svotu. Početak priče nisu bolnice, već ministarstvo financija, koje je taj novac uskratilo”, rekao je.

“Treba nam ‘hard reset’. Imamo apsurdnu situaciju da onaj koji naručuje usluge od pružatelja zdravstvene skrbi određuje cijenu. Zamislite da idete kod odvjetnika i sami određujete koliko će on biti plaćen”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!