Brkić otkrio koga će najviše pogoditi sankcije koje su uvedene Rusiji

Svijet 03. ožu 202217:09 > 21:071 komentar
Izvor: N1

Profesor s Fakulteta političkih znanosti Luka Brkić govorio je u Newsroomu o posljedicama sankcija na Rusiju, ali i na Hrvatsku.

Profesor Brkić kaže da je teško predvidjeti koliko će Rusi moći izdržati uvedene sankcije.

“Ako sankcije ostanu u ovom obujmu, a svi akteri homogeni, onda bi prema do sada poznatim podacima mogli imati za dvije godine uvoza. Rusko gospodarstvo je inače u padu od aneksije Krima. Rusija je bogata država siromašnih građana”, kazao je Brkić pa dodao da će to sigurno pojačati napetosti unutar države.

“Najviše će platiti oni koji su najmanje moćni. Oni koji su pri vrhu osigurali su značajan dio svoje imovine na neki način. No, naravno, i oni osjećaju posljedice”, dodao je.

Istaknuo je da su se tolike promjene dogodile da svijet ne može biti isti kao do sada. Što se tiče ruskih protumjera, smatra da Rusija ne može i neće potpuno zatvoriti plin prema Europi.

vezana vijest

“Kada je riječ o energentima to je dvojsjekli mač. Rusi ne mogu ne izvoziti. Njihovo financiranje i rata ovisi o izvozu energenata. Ne mogu to napraviti ni zbog sebe, ali ono što mogu je bitno reducirati isporuke plina, što će povećati cijene plina”, pojašnjava Brkić.

Složio se da nije lako pronaći alternative za ruski plin.

“Cijena plina je takva kakva je, a rasti će još, kao i cijena nafta. Spominje se i Iran, ali to ima i svoje gepolitičke reperkusije”, upozorava.

“Do potpune isporuke neće doći, usudio bih se reći, ali do poteškoća može doći. Ako dođe do najcrnjeg scenarija, stradat će svi, i poduzeća i građani”, dodao je.

Kazao je i da u ovim turobnim vremena se pokazalo koliko Hrvatska u mnogim strateškim proizvodima ovisi o drugima.

“Hrana je strateški proizvod bila i ostala. Hrvatska s obzirom na svoju konfiguraciju mora moći hraniti ne samo sebe”, kazao je.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar