Brlošić: Zbog suše će biti značajnih problema u proizvodnji voća i povrća

Vijesti 09. kol 202209:05 > 12:09 0 komentara
Marko Mrkonjic/PIXSELL/Ilustracija

Mato Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore bio je gost Novog dana.

Što se tiče poljoprivredne proizvodnje, Brlošić kaže da su ratari imali nešto malo bolje prinose, ali da je to samo onaj dio jesenskih kulture.

“Ipak, ove ekstremne temperature u zadnjih mjesec dana i ova suša su uništile dosta toga. Kukuruz nam danas u Slavoniji izgleda kao da je početak 10. mjeseca”, rekao je.

Istaknuo je da u zadnje vrijeme elementarne nepogode poprilično prate poljoprivrednu proizvodnju.

“Svjedoci smo i ekstremno niskih temperatura kasno u proljeće. Zapadni dio Hrvatske je ove godine led nekoliko puta pogodio. Ekstremi se pojačavaju i donese nam puno problema, odnosno prave velike štete”, govori Brlošić.

Kakva je situacija sa žetvom?

Ističe da se s obzirom na godinu kakava je trenutna može reći da su zadovoljni s jesenskim usjevima.

“Svjedoci smo ekstremno visokih cijena početkom ove godine – gorivo i mineralna gnojiva. Istočni dio Hrvtaske odnosno Slavonija je doživjela ekstremno visoke temperature, nemamo kiše već nekoliko mjeseci. Jedino ćemo možda pozitivan rezultat bilježiti je u proizvodnji suncokreta. Što se tiče kukuruza, soje, šećerne repe i voća i povrća, tu će biti značajnih problema”, kazao je.

N1

Spomenuo je i probleme vezane uz veliko povećanje cijena energije.

“Cijene su toliko otišle gore da se postavlja pitanje je li ekonomski isplativo sušiti kukuruz. S obzirom na ekstremno visoke temperature, kukuruz u Slavoniji će osušiti sunce. Energija u poljoprivredi je ta koja će najviše podići cijene u preradi. Od goriva do plina, tu su cijene po pet i više puta otišle gore”, objašnjava.

Zasigurno nećemo biti samodostatni što se tiče proizvodnje voća i povrća u Hrvatskoj, kaže Brlošić.

“S obzirom na ekstremne temperature, sigurno je da neće biti prinosi. Mislim da u cijeloj ovoj priči da budemo samodostatni treba napraviti jednu strategiju i ozbiljno prići tome. Vidimo da ipak zapadni dio Hrvatske nije toliko ekstremno pogođen sušom”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!