Ministrica Brnjac: Volan za usmjeravanje turizma sada je u našim rukama

Vijesti 20. ruj 202113:34 > 14:07
N1

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac bila je gošća N1 Studija uživo. Kaže kako možemo biti itekako zadovoljni sezonom.

“To što smo na crvenoj listi nije utjecalo na turistički promet. Hrvatska je poznata kao sigurna destinacija i to se pokazalo i na brojkama. Zabilježili smo 70 posto ukupnog prometa kao 2019. godine”, govori ministrica.

Brnac kaže kako se radio Nacionalni plan oporavka za koji je EK dala 2,2 milijarde eura sredstava za turistički sektor.

“Još se radi na strategiji razvoja turizma koja bi nam trebala dati jasna usmjerenja. Svi znamo boljke našeg turizma i zato smo se krenuli na vrijeme pripremati. Dosad je kapital usmjeravao u kojem ćemo smjeru ići u turizmu, a sada imamo volan u svojim rukama i možemo mi usmjeravati. Točno one projekte koji su zeleni i digitalni”, kaže.

Stay safe

VEZANA VIJEST

“Točno smo definirali sredstva. 60 posto iz Nacionalnog plana će biti usmjereno u privatni sektor. Sad se radi na mapiranju projekata u turizmu”, kaže ministrica objašnjavajući da će ovo pomoći u odmicanju od “sunca i mora” i principa sezonalnosti.

“Mi smo se intenzivno počeli pripremati za ovu sezonu, znali smo da neće biti jednostavno i da je resor bio u velikim poteškoćama. Turističkom će sektoru trebati još vremena da se oporavi”, govori ministrica navodeći da je bilo suradnje s nizom institucija.

“Ako ste crveni, i turist dolazi u Stay Safe oznaku to znači da se svi tamo pridržavaju mjera”, govori ministrica. Zodovljna je kako je ovaj projekt prošao.

Najsigurnija destinacija na Mediteranu

“Hrvatska je bila najsigurnija destinacija na Mediteranu. Bilo nam je važno omogućiti sektoru da se opravi i to je kroz vladine mjere osigurano”, kaže.

“Najveći problem je ljudska snaga”, kaže ministrica dodajući da to nije samo problem turizma. Na pitanje je li Hrvatska pobjednik Mediterana, kaže da  Hrvatska zaista može biti zadovoljna.

“Mislim da to pokazuje da smo na dobrom putu. Najvažnije je da se sad okrenemo investicijama, kroz NPOO. Po prvi put imamo bespovratna sredstva u resoru koja će nam omogućiti da diktiramo razvoj turističke infrastrukture”, govori ministrica.

Ulaganja i zarada

Ministrica kaže kako je napravljen indeks turističke razvijenosti kako bi se znalo gdje će ići ulaganja. “Na tom mjestu neće biti mogućnosti izgradnje što se tiče bespovratnih sredstava nego će biti omogućeno podizanje kvalitete. Moći će podići kapacitete s tri na četiri zvjezdice, ali neće se povećavati broj soba”, govori dodajući kako je u Ministarstvu osnovana posebna uprava koja se bavi održivim turizmom i konkurentnosti turističke destinacije.

VEZANA VIJEST

“Po prvi put je ta uprava definirana u Ministarstvu turizma i kroz ova sredstva će nama omogućiti da brinemo o lokalnoj zajednici” kaže ministrica. Dodaje i da će ova sredstva omogućiti da turisti dolaze cijelu godinu, a ne samo u ljetnoj sezoni.

Jedan dio sredstava iz NPOO-a će biti usmjeren u razvoj kontinentalnog turizma, govori ministrica. “Ono što je cilje je financiranje svih prihvatljivih troškova. Cilj je imati ovakve brojke kroz cijelu godinu, a ne samo ovih nekoliko mjeseci”, kaže.

Ne pitanje o zaradi kaže da su idealne projekcije one kao 2019.

“Mi smo po vrijednosti fiskaliziranih računa na 87 posto iz 2019. Što se tiče zarade možemo biti zadovoljni. Ona nam svima znači puno, osobito resoru koji je imao jak udarac covida. Koliko god je bilo teško komunicirati s EK-om za ova sredstva, mislim da smo napravili dobru stvar koja će nam pomoći da se odmaknemo od proizvoda sunca i mora”, kaže Brnjac.

Mjesec hrvatskog turizma

O Mjesecu hrvatskog turizma, listopadu, kaže: “Prošle godine je bio ‘tjedan odmora vrijedan’. Svi su bili zadovoljni, ali nije im odgovaralo što je bio samo tjedan dana. Odlučili smo to produžiti na mjesec, pokazalo se dobro. Jedini je uvjet da stave 35 do 50 popusta.”

“Cilj je da i na taj način napravimo produžetak sezone. Pozivamo cijeli turistički sektor da se uključi”, govori ministrica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.