Brnjac o novoj karti ECDC-a: Turizam i dalje može ostvarivati odlične rezultate

Vijesti 09. ruj 202117:02
Tomislav Miletic/PIXSELL

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac u četvrtak je poručila da se turistički tijekovi i dalje nastavljaju unatoč tome što se Hrvatska na karti Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) našla na listi „crvenih“ zemalja/regija, i to zahvaljujući standardiziranju procesa putovanja unutar EU.

Na najnovijoj karti raširenosti koronavirusa koju je ECDC objavio u četvrtak, cijela Hrvatska je “crvena”. Prelazak cijele Hrvatske u crveno bio je očekivan pošto je broj zaraženih u zadnjih tjedna dana porastao za 50 posto. Jučer je tako zabilježeno 1237 novih zaraženih, a prošlu srijedu ih je bilo 805.

VEZANA VIJEST

Za većinu zemalja vrijede ista ili slična pravila ovisno o epidemiološkoj situaciji u pojedinim zemljama. Bez obzira što se Hrvatska našla u „crvenom“, za turiste koji se vraćaju u svoje matične zemlje pri povratku trenutno nije potrebna samoizolacija, već predočenje negativnog PCR ili brzog antigenskog testa ukoliko nisu cijepljeni, navodi se u priopćenju iz Ministarstva.

„Povoljna epidemiološka situacija preduvjet je za što kvalitetnije odvijanje društvenih i gospodarskih zbivanja. U Hrvatskoj u ovom trenutku još uvijek boravi više od pola milijuna turista što je više u odnosu na isto razdoblje 2019. te to svima treba biti poticaj i podsjetnik da uz odgovorno ponašanje turizam može ostvarivati i dalje odlične rezultate“, istaknula je Brnjac povodom objave nove karte ECDC-a.

Pozvala je sve da se i dalje pridržavaju epidemioloških preporuka te cijepe u što većem broju kako bi zaštitili sebe i sve koji borave u Hrvatskoj.

Kako bi osigurali svim putnicima sve potrebno na njihovom putovanju uzimajući u obzir putovanja u vrijeme pandemije covid-19, osigurano je postavljanje dodatnih 350 punktova za testiranje diljem zemlje kako bi, ukoliko je potrebno, svi turisti mogli na pristupačnim mjestima obaviti testiranje prije povratka u svoje matične zemlje, navode iz Ministarstva.

Isto tako, Ministarstvo je osiguralo i distribuciju 1,08 milijuna testova po povoljnijim cijenama za turiste koji ostvare tri ili više noćenja u komercijalnom smještaju, a kupljeni testovi su distribuirani u županijske zavode za javno zdravstvo.

Također, s obzirom na uvjete o prelasku granica te interesu turista za cijepljenjem, za strane državljane je omogućeno i cijepljenje u Hrvatskoj, zaključuje se u priopćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.