FOTO | Dalmacija pod snijegom, ceste zametene, puše orkanski vjetar

Vijesti 21. sij 202308:30 > 14:09
Matko Begovic/PIXSELL

U priobalju puše bura, povremeno s olujnim i orkanskim udarima, a u prekidu su brojne trajektne, katamaranske i brodske linije, izvijestili su u subotu ujutro iz Hrvatskog auto-kluba (HAK). 

Tako su u prekidu trajektne linije: Brestova-Porozina, Prizna-Žigljen, Lopar-Valbiska, Stinica-Mišnjak, Zadar-Silba-Mali Lošinj, Supetar-Split, Sućuraj-Drvenik, Sumartin-Makarska, Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ, Ubli-Vela Luka-Split, Prapratno-Sobra i Orebić-Dominče.

U prekidu su i  katamaranske linije: Pula-Zadar, Rijeka-Cres-Mali Lošinj, Rijeka-Rab-Novalja, Zadar-Premuda-Silba-Olib, Ubli-V. Luka-Hvar-Split, Vis-Split, Jelsa-Bol-Split, Ubli-Korčula-Dubrovnik, Korčula-Hvar-Split i Dubrovnik-Šipan-Mljet.

Ne voze ni brodske linije: Mali Lošinj-Unije-Susak, Vrgada-Pakoštane-Biograd i Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ.

Katamaran na liniji Šibenik-Laprije-Žirje u prekidu je od 9 sati.

U Slavoniji, Baranji, Lici i unutrašnjosti Dalmacije povremeno pada snijeg (moguća je i poledica). Zimski su uvjeti na pojedinim cestama u Lici i unutrašnjosti Dalmacije pa iz HAK-a savjetuju vozačima da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez propisne zimske opreme.

Na graničnom prijelazu Tovarnik-Šid teretna vozila na izlaz čekaju dva sata.

Snijeg u Dalmaciji

U Splitu u subotu ujutro pada susnježica, iz splitskog Državnog hidrometeorološkog zavoda doznaje se da se tijekom noći u većem dijelu Dalmatinske zagore snježni sloj nataložio na tlu nekoliko centimetra. Mješavina kiše i snijega koja u Splitu pada od jutarnjih sati ne formira snježni pokrivač na tlu i nema velikih zastoja u prometu.

Matko Begovic/PIXSELL
Matko Begovic/PIXSELL
Matko Begovic/PIXSELL
N1
N1
Sandra Fistanić: Pisak kod Omiša
Sandra Fistanić: Pisak kod Omiša
Ivo Cagalj/PIXSELL / Zagvozd
Matko Begovic/PIXSELL / Brela

Sloj snijega na tlu od nekoliko centimetra nataložio se u većem dijelu Dalmatinske zagore, posebice na širem području Imotskog, Vrgorca i Sinja, što otežava promet vozila, izvijestili su iz Županijskih cesta Split. Ralice su na terenu, ali kažu da im čišćenje snijega otežava jaki vjetar.

Dionica državne ceste D8 od Piska do Donjih Brela jutros je zatvorena za promet zbog snijega i leda na njoj, izvijestila je kratko splitsko-dalmatinska Policijska uprava.

Na Krčkom mostu zabilježeni su udari vjetra do 180 km/h.

U Imotskoj krajini snijeg visine i do 25 centimetara

Cijela Imotska krajina je pod snijegom, njegova visina dostiže i 25 centimetra, ali sve su ceste na području splitsko-dalmatinske županije očišćene i prohodne za promet, doznaje se voditelja zimske službe Županijskih cesta u Splitu Petra Vuletića.

Snijeg je u nekim dijelovima Imotske krajine napadao i do 25 centimetra visine te u pojedinim zaseocima otežava izlazak žitelja iz kuća, ali sve smo ceste uspjeli očistiti od snijega i one su prohodne za pomet, rekao je Hini Vuletić.

Ivo Cagalj/PIXSELL / Zagvozd

Izvijestio je da je na terenu 25 kamiona i ralica koji na području Splitsko-dalmatinske županije čiste snijeg s prometnica i bacaju na njih sol.

Dodao je da je mehanizacija zimske službe Županijskih cesta raspoređena od kaštelanskog zaleđa, preko sinjskog područja te u Imotskoj krajini, Vrgoračkom području i i Omiškom zaleđu.

“Intervenirali smo i na otoku Braču gdje je također bilo oborina snijega”, kazao je Vuletić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ