Budi li se ekonomija? “Prošla godina je bila preživljavanje, ova je nešto bolja”

Vijesti 03. ruj 202122:18 0 komentara
Dubravka Petric/PIXSELL, Ilustracija

Od rujna pravo na potpore za očuvanje radnih mjesta imaju samo event industrija i putničke agencije, ali ne i prijevoz putnika jer se kao i za ugostiteljstvo očekuje povratak u normalu, rekao je za N1 ministar rada Josip Aladrović.

Da se ekonomija budi vidjelo se i na sajmu u Gudovcu na kojem je premijer Andrej Plenković odbacio ocjene predsjednikova savjetnika za ekonomiju da Hrvatska ima anemičan model rasta bdpa.

Na sajmu u Gudovcu bilo je više od 300 izlagača iz Hrvatske i inozemstva. Izlagači na sajmovima su zbog korone imali pauzu od dvije godine. Posao im je zbog toga patio.

“Puno. Prošla godina je bila preživljavanje, a ova godina je već nešto bolja. Sad kad su popustili s mjerama i mi smo se oporavili i svuda se javljamo”, kaže Domagoj, jedan od izlagača.

Njegov kolega Josip također kaže da mu je posao patio zbog korone: “Jako puno. Prošle godine mi praktički u proizvodnji do devetog mjeseca nismo imali nikakvih narudžbi”.

Ove godine zbog epidemioloških mjera mogao se koristiti samo manji dio prostora sajma. Potrebne su covid-potvrde ili negativan test. Direktor sajma Zlatko Salaj je svejedno zadovoljan.

Čini se da se ugroženi sektori polako oporavljaju od korone. Jedan od onih koji je stradao je i poljoprivreda.

“Samo za pomoć poljoprivrednicima u teškoćama uspostavili smo mehanizme pomoći veće od milijardu kuna”, rekao je Plenković.

Blaga inflacija osjeti se posebno u sektoru poljoprivrede i stočarstva. Hoće li stati rast cijena?

“Određene kategorije povrća i voća su doista i narasle više nego što je prosjek, ali postoje i proizvodi koji imaju značajan udio u potrošnji hrane u Hrvatskoj koji čak i padaju”, kaže ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Još za kolovozu svi pogođeni pandemijom primat će potporu, a od rujna samo event industrija i putničke agencije. Ipak, ne i oni u prijevozu putnika.

“S jedne strane prijevoz putnika započinje u svom punom obujmu sa samim početkom školske godine. S druge strane u sektoru ugostiteljstva i turizma osim sjajnih rezultata u turističkoj sezoni imamo i situaciju da više nemaju zabrana rada. Tako da smo se zadržali na event industriji i putničkim agencijama”, rekao je ministar Josip Aladrović.

Vlada se hvali i rastom BDP-a od 16 posto, no predsjednikov savjetnik nije impresioniran.

“Čini se da imamo anemični model rasta. (što to znači) To vam u suštini znači slab rast koji ne osigurava konvergenciju zemljama prema kojima želimo konvergirati, a to je priželjkivano centar Europske unije. Ali se čini u zadnje vrijeme da bi to više trebale biti zemlje Višegradske skupine”, rekao je Velibor Mačkić.

“Uopće me ne zanima. Oni bi trebali nešto raditi. To je glavna zadaća vlade. Vlada radi. Rezultati su tu. Ako imate BDP rast 16,1%, vidjet ćete rast u trećem kvartalu pa onda neka se javi”, odgovara Plenković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!