Plenković predstavio Filipovića: On je čvrst, on je sportaš

Vijesti 28. tra 202207:28 > 10:41 3 komentara
N1

U Saboru se danas saslušava nove kandidate za ministre u Vladi, nakon što ih je jučer predstavio premijer Andrej Plenković. Novi članovi Vlade postat će Anja Šimpraga, Davor Filipović i Marin Piletić. Anja Šimpraga, potpredsjednica za društvene djelatnosti i ljudska prava, i Marin Piletić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, u Vladu dolaze iz saborskih klupa, a Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja, iz zagrebačke Skupštine.

Anja Šimpraga pred odborom je od 8.30 sati na Odboru za Ustav, Davor Filipović od 9.00 sati na Odboru za okoliš i Odboru za gospodarstvo, a Marin Piletić od 9.30 na Odboru za zdravstvo i socijalnu politiku.

Saslušanja pratite UŽIVO na N1.

Vidović Krišto: Šimpraga veliča Ratka Mladića

Na početku saslušanja, saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto, iznijela je niz kritika na račun Šimprage.

N1

Mi ovdje imamo ozbiljan presedan, gdje se dovodimo u situaciju da kao Sabor ne poštujemo hrvatski Ustav. Gospodine premijeru, toliko je Hrvata srpske nacionalnosti branilo Hrvatsku, vi je niste branili, a sada predlažete osobu koja veliča Ratka Mladića, a negira Oluju, rekla je Karolina Vidović Krišto. Nakon toga joj je izrečena opomena, a ona je napustila sjednicu.

Plenković: Siguran sam da će dobro obavljati posao

Plenković je, predstavljajući Šimpragu, među ostalim rekao i da mu je drago da još jedna žena dolazi u Vladu. “Siguran sam da će ona taj posao obavljati vrlo dobro”, rekao je o njezinoj ulozi u Vladi.

N1

“Čast mi je što vam se mogu predstaviti ovdje”, rekla je Šimpraga na početku, dodavši da je Hrvatska dosegnula visoke standarde kad je riječ o zaštiti i promociji ljudskih prava.

Dodala je da na tome treba nastaviti raditi. “Preuzimajući ovu važnu odgovornost, pogotovo u ovako teškim vremenima za cijeli svijet, nastavit ću raditi u duhu svoga prethodnika i svemu onome što je donosio svojim pristupom, a to je bio mir i nadam se da ću preuzeti tu štafetu dalje”, rekla je Šimpraga.

Sandra Benčić iz Možemo! rekla je da sa Šimpragom dijeli mnoge vrednote, ali da joj je žao što neće moći glasati za nju, jer ne podržavaju rad ove Vlade.

Miroslav Škoro rekao je Šimpragi da očekuje da se u svom radu neće baviti “etnobiznisom”.

I Filipović pred Odborom

Na saslušanje je stigao i Davor Filipović.

Plenković je, predstavljajući Filipovića, rekao da se radi o mladom čovjeku od 38 godina, koji je u dobi od 26 godina doktorirao na Ekonomskom fakultetu i dosad objavio više od 70 znanstvenih radova. “U proteklom razdoblju bio je dvaput biran za zastupnika u Gradsku skupštinu Grada Zagreba i bio kandidat za gradonačelnika Grada Zagreba”, rekao je Plenković.

On će sada imati priliku pokazati zašto mu vjerujem. Mislim da ima sve reference da može voditi ovaj resor, rekao je Plenković.

Dodao je da je Filipović vrlo angažiran član HDZ-a te da uživa njegovo povjerenje i da vjeruje da će s obzirom na svoje kompetencije Filipović vrlo brzo “pohvatati konce” u resoru koji preuzima.

Sandra Benčić je pitala kako izbor Filipovića doprinosi povjerenju u Plenkovićevu Vladu budući da na izborima u Zagrebu nije stekao osobit ugled u javnosti. “Koliko ministar afera mora imati, da znamo unaprijed, da bi prestao biti ministar? Budući da je Paladina i dalje u Vladi”, rekla je.

N1

“To što vi mislite da ljudi nemaju povjerenje u Vladu i HDZ, to vi možete misliti, ali ja se jako ne slažem, mi dobivamo povjerenje u izborima. Na zadnjim izborima smo dobili najviše u ovom izbornom sustavu, a u Hrvatskoj daleko najviše. To vam je test u svim krizama, i svim napadima”, odgovorio je Plenković.

“On je čvrst, on je sportaš, on ima energiju i znanje”, dodao je Plenković o Filipoviću.

Govorio i Filipović

“Izvanredni sam profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Sedmi i osmi razred sam završio u Splitu, dobio sam košarkašku stipendiju u Americi, igrao sam košarku u Alkaru…”, rekao je Filipović.

“Objavio sam 77 stručnih radova, zadnju knjigu u koautorstvu krajem prošle godine. Imenovan sam krajem prošle godine u Nadzorni odbor Ine, vjerujem da ću sutra, uz podršku, iz tog NO-a izaći. Ovo je za mene velika čast, ali i odgovornost”, rekao je.

I Piletić pred odborom

Plenković je predstavio i Piletića.

Patrik Macek/PIXSELL

“On je saborski zastupnik. Riječ je o mladom čovjeku, obnašao je niz istaknutih dužnosti, dva puta je izabran za gradonačelnika Novske. Uspješno je vodio Novsku. To pokazuje vrlo dobar razvojni refleks i to mi se sviđa kod Marina i spremno je prihvatio ponudu za ministra. Budući da je ovo sjednica triju odbora to govori koliko je ovaj resor važan. Očekujem da novi ministar bude na visini zadatka. Zahvaljujem dosadašnjem ministru Aladroviću”, rekao je Plenković.

“Važna tema su umirovljenici, ali oni objektivno i dalje teško žive i moramo učiniti dodatne napore da mirovine budu veće naravno sukladno proračunskim mogućnostima”, rekao je Plenković. “Politika koja je važna je socijalna, tu smo napravili veliku reformu gdje želimo napraviti iskorake za one koji su na rubu siromaštva, koji trpe nasilje”, dodao je. “Očekujem da ministar Piletić da važan doprinos. Trebamo učiniti iskorake za 500 tisuća naših sugrađana s invaliditetom. To će biti jedna od važnih zadaća ministra Piletića”, rekao je Plenković, i Piletiću zaželio puno uspjeha dodavši da ima njegovo puno povjerenje.

Javila se zastupnica Katarina Peović.

“Rekli ste u jučerašnjem izlaganju da pozdravljate ministre na odlasku i najavljujete i mogućnost njihovog povratka tako da o današnjem ministru govorimo na određeno vrijeme. To nije strano našim radnicima. Na novih deset radnika. čak devet radnika je zaposleno na određeno. Statistički podaci su skloni manipulacijama. Prosječne plaće u državnom okruženju rasle su za duplo, u Rumunjskoj 85 posto. Naše minimalne plaće rasle su najmanje zadnjih 10 godina”, rekla je.

“To se pretvara u jedan serijal o statistici. Ja bih volio da vi pogledate što je bilo prije naše Vlade i sada. Ja bih to cijenio. Prema tome, nitko od nas ne kaže da smo mi završili proces. Druge zemlje imale su veće ulagače nakon pada Berlinskog zida i mi to lovimo. Pravi rezime što smo napravili bit će za osam, devet godina. Pogledajte kolika je minimalna plaća u nekim članicama EU. Marin Piletić će siguran sam nakon ovog saslušanja dobiti vaše povjerenje i predano raditi”, odgovorio je premijer.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare