Bujica u Nacionalnom parku Paklenica uništila stazu staru 90 godina

Vijesti 18. stu 202216:07 0 komentara
Dalmacija danas

Područje Nacionalnog parka Paklenica je tijekom poslijepodneva te noći sa srijede na četvrtak pogodila ekstremna količina oborina. Kako javlja Dalmacija danas, bujične vode su tijekom večeri napravile ogromnu štetu u Paklenici, a tijekom par sati je u nacionalnom parku palo čak 150 litara kiše po kvadratnom metru.

Natalija Andačić, ravnateljica Nacionalnog parka Paklenica, rekla je da je neugodno iznenađena nevremenom na tom području. Andačić kaže da su štete velike i da će idućeg tjedna morati pristupiti sanaciji oštećenih staza. Do oštećenja pješačkih staza je došlo zbog nabujalog potoka koji se izlio iz korita.

Dalmacija danas
Dalmacija danas
Dalmacija danas

“Sa srijede na četvrtak je pala ogromna količina oborina na ovom području i došlo je do određenih šteta na lokalitetu Nacionalnog parka Paklenica. Naime, kroz park prolazi potok Velika Paklenica i on je jako nabujao i izlio se iz korita na više dijelova. Zbog toga je došlo do većih oštećenja na pješačkim stazama unutar parka”, rekla je ravnateljica za Dalmacija danas.

Oštećena staza stara 90 godina

“Utvrđivali smo štetu i pokušavamo učiniti sve što je u našoj moći. No, sada je još uvijek kiša i velika bujica, pa ne možemo adekvatno reagirati na ove ekstremne vremenske neprilike. Tijekom sljedećeg tjedna ćemo pristupiti sanaciji i obnovi oštećenih pješačkih staza”, govori Andačić.

VEZANA VIJEST

Premda se razina nastale štete ne može sa sigurnošću utvrditi, veliki problem je oštećena pješačka staza koja je stara više od 90 godina. Ravnateljica navodi da je riječ o vrijednoj stazi.

“Ne mogu konkretno reći kolika je šteta. Na pojedinim dijelovima je oštećena pješačka staza koja je stara više od 90 godina. Problem je što će se prilikom sanacije trebati ručno nositi materijal jer su na tom području strogo zabranjena vozila i ne smije se prometovati. Staza je jako stara i vrijedna, a ovakav vremenski ekstrem još nismo doživjeli. Ovako nešto nama je do sada nepoznato”, kazala je Andačić za Dalmacija danas.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!