Bulj tvrdi da HAKOM pogoduje Deutsche Telekomu

Vijesti 10. svi 202212:57 > 12:58
Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnik Mosta i gradonačelnik Sinja Miro Bulj ustvrdio je da HAKOM Pravilnikom koji je na javnoj raspravi, pogoduje Deutsche Telekomu jer je planirano smanjenje naknade za postavljanje elektroničke komunikacijske infrastrukture na nerazvrstanim cestama više od 3 puta.

Na konferenciji za novinare u utorak u Splitu Bulj je kritizirao Prijedlog Pravilnika o izmjenama o dopunama Pravilnika o potvrdi i naknadi za pravo puta, koji je na javnoj raspravi do 13. svibnja.

Po tom Pravilniku, kojeg je predložila Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM), visina naknade za pravo puta za elektroničku komunikacijsku infrastrukturu za nerazvrstane ceste, smanjila bi se s 8 na 2,40 kuna po četvornom metru ceste.

Time bi, procijenio je Bulj,  jedinice lokalne samouprave na državnoj razini izgubile između 100 i 150 milijuna kuna godišnje.

“HAKOM ovime pogoduje Deutsche Telekomu koji je većinski vlasnik Hrvatskog Telekoma d.d.”, ustvrdio je.

“Pozivam sve gradonačelnike i načelnike, dok traje javna rasprava, da ih zaustavimo jer se radi o ogromnom novcu dok u isto vrijeme Deutsche Telekom u Hrvatskoj ima najveću dobit u Europskoj uniji ima – čak 42 posto, a usluge nisu nigdje gore nego u Hrvatskoj”, tvrdi Mostov zastupnik Bulj.

Kaže kako je u Hrvatskoj “el dorado” za teleoperatere jer, uz ostalo, za postavljanje baznih stanica nije potrebna građevinska dozvola.

Kandidat Mosta za splitskog gradonačelnika, Josip Markotić, pozvao je svoje protukandidate i Vladinu povjerenicu za poslove gradonačelnika Splita, Mirnu Vežu da “obrate dužnu pažnju na izmjene ovog Pravilnika” jer bi njime, kako smatra, potencijalni gubitak za grad Split iznosio oko 2 milijuna kuna u jednoj godini.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.