Burno u Saboru: Zabranjen govor Bulju, Pupovcu… Selak vikala “iznesite me van”

Vijesti 15. pro 202111:26 > 12:08 1 komentar
Patrik Macek/PIXSELL

Jesensko zasjedanje Sabora zastupnici će završiti glasanjem o dosad raspravljenim točkama. Među posljednjim točkama za glasanje je i Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, koji je već izazvao prijepore u javnosti. Zasad je predsjednik Sabora, Gordan Jandroković, podijelio seriju opomena.

Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti bio je 6. točka na rasporedu za glasanje. Već uoči glasanja zaredali su se zahtjevi za stankama.

“Ovim zakonom pod krinkom zaštite građanstva od bolesti je prevara. Danas vi donosite odluku i tražim da se zna točno kako je tko glasao i kako je tko dao glas za uvođenje diktature. Pokušavate protuzakonito legalizirati covid potvrde. Donedavno ste govorili da neće biti potrebne covid potvrde, a preko noći su to kao drumski razbojnici uveli u državne insitucije. Ovim zakonom ubijate demokraciju”, rekao je Mostov Miro Bulj, koji tvrdi da će se covid potvrde uvesti i za djecu.

PROČITAJTE JOŠ

HSLS-ov Dario Hrebak javio se za povredu poslovnika:

“Najbolje o svemu je rekao Zekanović koji je zabio glogov kolac u srce ove farse koja se zove referendum”, rekao je Hrebak i dobio opomenu jer je zlorabio povredu poslovnika. Odgovorio mu je Bulj i prozvao ga za kršenje samoizolacije, ali i dobio opomenu jer je također zlorabio povredu poslovnika. Zbog istog razloga opomenu je dobila i Marija Selak Raspudić, ali i Nikola Grmoja. “Kolega Hrebak bi vam oduzeo vaše pravo na referendum”, vikao je Grmoja.

“Vi ste htjeli staviti bijelu plahtu na LGBT zajednicu”, odgovorio mu je Hrebak i dobio još jednu opomenu.

Benčić i Kekin dobile tri opomene zaredom

Stanku je zatražila i Sandra Bančić u ime zeleno-lijevog bloka.

“Želimo pozvati na razum i racionalnost pri razgovoru o epidemiološkim mjerama. Suočeni smo s dva ekstrema – jedna je ovo što govori Bulj i njegovi kolege koji se protive cijepljenju što je neogovorno. S druge strane je HDZ koji odbija primijeniti članak Ustava koji se odnosi na izvanredno stanje. Pozivamo aktivno građane na cijepljenje i da se pridržavaju problema, nemamo provblem s covid potvrdama, ali ne možemo pristati da odluku o tome donosi većina”, kazala je Benčić.

“Notorna je laž da smo mi ekstrem. Ono što smo mi tražili je sadržajno ovo što vi zagovarite, ali nemate hrabrosti. Vi ste političke kukavice koje se skrivate iza teških riječi”, rekla je, pak, Marija Selak Raspudić Sandri Benčić i dobila opomenu.

Još jednu opomenu dobio je Miro Bulj, ali i Nino Raspudić. “Vi ste Plenković u starkama!”, poručio je on Sandri Benčić.

Marin Miletić također je dobio opomenu, a Benčić i njene kolege prozvao da se “skrivaju u podrumu”.

Pokušala im je odgovoriti Sandra Benčić no unatoč upozorenju Jandrokovića nije prestala govoriti pa je dobila tri opomene za redom. Pokušala ju je obraniti i Ivana Kekin koja je također dobila tri opomene za redom, piše Tportal.

Opomena i Grmoji

Za povredu poslovnika nakon svega se javio Grmoja, koji je također dobio opomenu zbog zlouporabe poslovnika.

“Hrvatski sabor je marginaliziran. Vladajući su izigrali Sabor. Želite napraviti od Sabora instituciju koja samo diže ruku za vladu. Niste prihvatili nijedan oporbeni amandman. Ni držeći kvorum ne želimo sudjelovati u ovoj farsi”, poručio je tražeći stanku Davor Bernardić u ime Kluba socijaldemokrata.

“Nešto što krene u krivo, ne može završiti dobro. Zašto smo imali ovaj zakon na raspravi? Zato što niste htjeli slušati, a onda ste došli pred zid. U Hrvatskoj je od korone umro grad veličine Makarske. Niste odradili posao kako treba. U parlament ste došli prekasno”, poručila je GLAS-ova Anka Mrak Taritaš.

Stanku je zatražio i Stephen Bartulica iz Domovinskog pokreta. “Kako god bilo gorko čuti, iskustvo pokazuje da vlade diljem svijeta čeasto izazivaju više štete nego koristi. Stanje je kakvo je, EU u ime svih je naručila 4,6 milijardi doza cjepiva. Nikome nismo govorili što da čini, svaki pojedinac se sam mora brinuti za zdravlje. Broj umrlih je visok jer rizične skupine nisu u dovoljnoj mjeri cijepljene, tu je vlada zakazala. Ova rasprava je zakašnjela, mi ćemo biti protiv”, kazao je.

Vladajuće je branio HDZ-ov Željko Reiner, no odgovorio mu je Grmoja i dobio opomenu zbog zlouporabu povrede poslovnika. Isto se dogodilo i s Marijom Selak Raspudić.

Za povredu poslovnika javio se i Davor Dretar. “Kolega Dretar vi ste bez opomene, pokušajte preživjeti”, kazao je Dretaru Jandroković, no nakon izlaganja Dretar je dobio opomenu zbog zlouporave povrede poslovnika.

Za povredu poslovnika javio se Marin Miletić koji je pohvalio Reinera. “Ovo nije povreda poslovnika, vi još i hvalite kolegu Reinera”, kazao mu je Jandroković i udijelio mu opomenu.

Treća opomena i Pupovcu

Stanku je zatražio i SDSS-ov Milorad Pupovac, koji je dobio opomenu zbog predugog obrazlaganja. Na njegov zahtjev je odgovorio Mostov Božo Petrov i zaradio dvije opomene jer je zlorabio povredu poslovnika.

Pupovac mu je pokušao odgovoriti kroz povredu poslovnika i dobio opomenu. “Kolega Pupovac što da vam kažem?”, krenuo je ponovno i Petrov te dobio treću opomenu. Ponovno je pokušao reagirati Pupovac pa je i on dobio treću opomenu.

Stanku je tražio SDP-ov Peđa Grbin. ‘Na početku pandemije se sjelo i razgovaralo. Ti razgovori su trajali tri dana, a nakon toga HDZ može što hoće. Vi ste sa svojom tvrdoglavpšću doveli do toga da ljudi prosvjeduju, a da ovi koji parazitiraju na smrti skupljaju potpise za referendum, Što se grbo rodi, vrijeme ne ispravi. Ali ovdje imamo priliku ispraviti greške’, kazao je Grbin.

Selak Raspudić: Iznesite me van

‘A ovim parazitima pružam ruku suradnje. Izađite za govornicu i pozovite građane da se cijepe, pa ćemo ih i mi pozvati da podrže referenudm. Sram vas bilo!’, vikao je Grbin i dobio opomenu jer je prešao vrijeme za izlaganje.

Burno su na to reagirali Mostovci, posebice Marija Selak Raspudić, koju je Jandroković upozoravao da nema pravo govoriti. ‘Iznestie me van!’, vikala je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare