Burno u Saboru: Oporba srušila kvorum jer se neće glasati o članstvu u HGK-u

Vijesti 29. sij 202112:28 > 13:083 komentara
sabor
Izvor: Goran Stanzl/PIXSELL

Zbog nedostatka kvoruma, Hrvatski sabor odgodio je u petak glasovanje o raspravljenim točkama, među kojima su izmjene Zakona o obnovi od potresa, proglašenje isključivog gospodarskog pojasa u Jadranskom moru itd.

Iako je glasanje o ukidanju članarine HGK bilo najavljeno danas za podne, ta se točka uopće nije našla na planu glasanja.

VEZANE VIJESTI

Oporbeni zastupnici uložili su oštre prosvjede zbog takve odluke.

“Dosta je vašeg harača nad hrvatskim poduzetnicima, zatvorili ste ih!”, rekao je Grbin Jandrokoviću, na što mu je predsjednik Sabora dao dvije opomene.

“Nemojte me prozivati da štitim bilo kakve uhljebe”, rekao je Jandroković.

Moramo se boriti za naše poduzetnike, jer su obvezne članarine u HGK-u ozbiljan problem. Moramo se boriti za naše poduzetnike, rekao je Mostov Zvonimir Troskot.

“Glasat ćemo o tome kad se stvore uvjeti”, rekao je Jandroković.

Glasovanje odgađamo dok se ne steknu uvjeti, to neće biti danas, rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković nakon što je utvrđeno da nema uvjeta za glasovanje, odnosno izbrojano 75 zastupnika, jedan manje od potrebnih 76.

Prije toga Mostov Zvonimir Troskot prozvao je Jandrokovića da je Sabor sveo na cirkus, jer ne dozvoljava glasovanje o izmjenama Zakona o HGK koje je predložio Most tražeći da se ukine plaćanje obvezne članarine za HGK i tako rastereti poduzetnike.

Napravili smo sve po procedurama, no vi ste raspravu o našem prijedogu stavili kasno u noć, nismo spavali kako bi predstavili interese naših poduzetnika, rekao je Troskot prozivajući Jandrokovića da brani glasovanje o tom zakonu i da je Sabor sveo na cirkus. Mi u tome ne želimo sudjelovati, rekao je zastupnik.

Jandroković je odbacio njegove tvrdnje i ponovio kako će se o spomenutom zakonu glasovati kad se steknu uvjeti, odnosno kad završe konzultacije u redovima saborske većine.

Ranije je naglasio kako je, po Poslovniku, predsjednik Sabora taj koji odlučuje o dnevnom redu i glasovanju. Rasprava o izmjenama Zakona o HKG došla je na dnevni red nakon duge rasprave o Nacionalnoj razvojnoj strategiji, odgovorio je Troskotu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar