Butković o pomilovanju Perkovića i Mustača: Odluke koje bude podjele nisu dobre

Vijesti 19. tra 202210:50 1 komentar
N1

Ministar prometa Oleg Butković komentirao je mogućnost pomilovanja Josipa Perkovića i Zdravka Mustača koji su u Njemačkoj osuđeni zbog pomaganja u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. Nekoliko hrvatskih generala iz Domovinskog rata zatražilo je, podsjetimo, od predsjednika Republike njihovo pomilovanje zbog stvari koje su napravili za Hrvatsku tijekom Domovinskog rata.

“To je vrlo delikatno pitanje. Nemam dovoljno informacija da bih mogao reći, to je odluka koju donosi predsjednik, to je njegova ustavna oblast. Sve odluke koje bude stare i donose nove podjele, ne bih donosio”, kaže ministar prometa.

“Činjenica je, vidio sam u dopisu Ministarstva uprave, da postoji oko 270 zahtjeva za pomilovanje i da on nije donio nijednu odluku, da je u kampanji spomominjao da je to relikt prošlosti”, govori ministar.

“Odluke koje bude stare podjele u hrvatskom društvu, mislim da nisu dobre”, zaključuje Butković.

vezane vijesti

Podsjetimo, generali iz Domovinskog rata Ante Gotovina, Ivan Čermak, Pavao Miljavac, Ljubo Ćesić Rojs, Marinko Krešić i Davor Domazet Lošo od predsjednika Milanovića zatražili su pomilovanje Zdravka Mustača i Josipa Perkovića, bivših obavještajaca jugoslavenske tajne policije UDBA-e. Među potpisnicima je bio i Krešimir Ćosić koji je svoj potpis ranije povukao.

Podsjetimo, Perković i Mustač osuđeni su 2016. godine na sudu u Münchenu na doživotnu kaznu zatvora za pomaganje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. u Njemačkoj.

Obojica su se željela vratiti u Hrvatsku pa je Županijski sud u Zagrebu tu kaznu uskladio s hrvatskim zakonima pa je Mustač osuđen na 40, a Perković na 30 godina zatvora. Zoran Milanović tada je bio premijer te je njegova Vlada predložila, a Sabor usvojio, “Lex Perković”, zakon kojim se trebalo spriječiti izručenje generala, no konačna odluka bila je na sudu koji je dopustio izručenje.

Nakon suđenja Mustač i Perković zatražili su povratak Hrvatsku na odsluženje kazne i nalaze se u hrvatskim zatvorima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare