Butković: Vladine mjere na snagu stupaju odmah, nema čekanja

N1

Premijer Andrej Plenković na današnjoj je sjednici Vlade napokon predstavio paket mjera za ublažavanje udara zbog rasta cijena energenata. Paket mjera odnosi se i na građane i na poduzeća. Paket mjera je, kako je premijer i najavljivao, “pravedan, snažan i sveobuhvatan”, a obuhvaća cijene struje i plina i limitira rast cijena određenih proizvoda.

Detalje o Vladinu paketu mjera pročitajte OVDJE.

Nakon sjednice Vlade javnosti su se obratili ministri Oleg Butković, Davor Filipović i Marin Piletić.

VEZANE VIJESTI

Butković je na početku rekao da je Vlada napravila veliki posao i da paket mjera uključuje pomoći i subvencije  poduzetnicima, javnom i neprofitnom sektoru, poljoprivrednicima, ribarima, prometu, javni prijevoz…

“Činjenica je da je ovo nešto što će puno pomoći građanima i sektorima. Sagledali smo sve aspekte i donijeli paket koji će omogućiti da naši građani i poduzetnici mogu lakše funkcionirati”, rekao je Butković, dodavši da će odluka odmah stupiti na snagu i da “nema čekanja”.

“Kolega Filipović ide sutra na Vijeće ministara i naš je prijedlog da se ograniče cijene energenata. Pratimo situaciju, ako ne dođe do toga, onda ćemo donositi odgovarajuće odluke”, rekao je Butković

Piletić komentirao je mjere koji se odnose na mirovine, rekavši da se one odnose samo na iznose mirovina, ne i na imovinsko stanje umirovljenika. “Došli smo do povećanja cenzusa na 4.360 kuna najviše mirovine za koju će umirovljenik dobiti jednokratni dodatak. Iznosi su ostali isti – za najniže mirovine 1.200 kuna, a za najviše 400 kuna. Nema prijava kao što ih nije bilo ni prošlih puta. Od 1. listopada ide za hrvatske korisnike, a u prosincu za umirovljenike koji primaju mirovine iz inozemstva”, rekao je ministar Piletić.

Ministar gospodarstva Filipović je komentirao mjere uvedene za plin. “Krizni tim će predložiti Vladi da se sve količine plina koje se proizvedu u Hrvatskoj moraju prodavati hrvatskim subjektima po primjerenoj cijeni. Može se to nekome ne sviđati, ali mi na prvo mjesto stavljamo naše građane”, rekao je Filipović.

Komentirao je i Inu. “Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice predložila Nadzornom odboru Ine razrješenje hrvatskih članova Uprave. Oni imaju regulirane ugovore s Inom, no ja ih ne mogu iznijeti. Mi očekujemo promjenu svih članova Uprave i vjerujem da će to ići u tom smislu. Ovo je ogromna reputacijska šteta za Inu i MOL”, ponovio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.