Čačić o Plenkovićevom potezu: Bijedno, čovjeku se to stvarno gadi

Vijesti 27. ožu 202311:45 11 komentara

Gost N1 Studija uživo bio je predsjednik Reformista Radimir Čačić.

Komentirao je zelenu tranziciju, odnosno spor prelazak na obnovljive izvore energije.

“Dobro da je konačno Hrvatska gospodarska komora (HGK) počela ličiti na komoru, dosad je to bilo političko glumatanje gdje HDZ postavi svoga i onda taj glumi da predstavlja gospodarstvo. Svugdje je HDZ, u svakoj industriji. Oni se svugdje umreže do zadnjeg portira”, rekao je Čačić.

Kaže da je i on dobio analize od grupa gospodarstvenika, razgovarao s njima i to prezentirao “Plenkoviću i ekipi”.

“To su velike tvrtke koje bi to htjele, tjera ih cijena struje da idu na zelenu tehnologiju. Imaju samo formalne birokratske prepreke. Dajte ljudima šansu da to naprave. Naša država, naša nesposobna Vlada je jedina prava prepreka da se to napravi. Ništa drugo”, rekao je.

Čačić je rekao da “zastava nesposobnosti” vidi po sporoj obnovi nakon potresa. “Tih šest kućica, prizemnica od po 70 kvadrata koliko smo napravili u dvije godine pokazatelj su koliko smo mi totalno nesposobni. Kad stvari postanu goruće, kad treba brzo intervenirati, onda Vlada pokazuje koliko je ona troma.”

“Plenkoviću nije teško napljuskati HDZ-ove zastupnike, navikli su”

A kako u Hrvatskoj funkcionira politikanstvo objasnio je na primjeru roditelja njegovatelja. Prvo je HDZ-ova većina u Saboru odbila prijedlog da roditelji njegovatlji primaju naknadu i neko vrijeme nakon smrti djeteta da bi par dana kasnije premijer Andrej Plenković rekao da će roditelji njegovatelji dobivati naknade 10 mjeseci nakon smrti djeteta.

“To je neljudski, strašno, ne možeš razumjeti. I većina HDZ-ovaca i njihovih partnera odbije prijedlog u Saboru jer su dobili takvu naredbu. Ne postoji nitko normalan tko neće podržati činjenicu ako je dijete umrlo, da daš roditelju šansu da se proba sabrati barem par mjeseci, a ne ga odmah tjerati na burzu. Nema tu ništa što treba obrazlagati. Odbijeno. Prvi, drugi, treći put. I onda nakon velikog pritiska javnosti i medija dolazi veliki spasitelj i veli mi ćemo to riješiti i ne 6 mjeseci koliko je predlagala oporba, nego 10 mjeseci. To je tako bijedno, takva trećerazredna demagogija. Čovjeku se to stvarno gadi. Prepoznao je da će dobiti političke batine zbog neljudskih postupaka. Nije mu teško da ispljuska HDZ-ove zastupnike koji su to odbili. OK, oni su na to navikli, ali on je ispljuskao i ovih par siročića tamo koji su u koaliciji i nisu mu u stanju reći ne možeš od nas raditi budale”, rekao je Čačić.

Modus operandi je, kaže, nešto napraviti ako se prepoznaje da se trpi politička šteta. “Demogagoija i politikanstvo su sadržaj politika ove Vlade. Ali i drugih prije, ja se protiv toga borim otkad sam u politici, da daš konkretan rezultat, da prepoznaš potrebu. Oni ne prepoznaju nikakve potrebe. Ono što im demagogija i prikupljanje tri glasa više pokazuju, oni to čine. I to je sve.”

Zbog toga, dodaje, i raste popularnost HDZ-u.

“To je to, prodaj maglu, pričaj priču, govori da pomažeš. Umjesto da promijenio formulu izračuna plina i struje – ne. Ti tvrdiš da su cijene bitno više i onda ćeš reći država će pomoći. Nisu premijer niti jedan ministar dali iz svog džeša, ako država nešto i spašava, s našim novcem.  A ovo je totalna glupost. Nemojte praviti bedake od nas. Ali to nosi glasove. Nema veze što onaj pijan vozi i laže pa lažno naplati osiguranje, znači još i krade. Ali to je normalno za HDZ. Kao što je Winston Churchill rekao – demokracija je savršeni sustav koji sprečava da građani imaju bolju vlast nego što zaslužuju. Nemam ni mrvice suosjećanja s našim građanima jer oni imaju vlast koju žele imati”, rekao je Čačić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare