Čak 195 naselja u Hrvatskoj bez ijednog stanovnika

Vijesti 26. ruj 202221:42 0 komentara
Image by Nadine from Pixabay

Nedavno objavljeni popis stanovništva, uz velik pad ukupnog broja stanovnika, otkrio je i da drastično raste broj naselja koja uopće nemaju stanovnika. Sada ih je čak 195. Najlošije je u Primorsko-goranskoj županiji koja ima čak 54 opustošena naselja te u Karlovačkoj županiji u kojoj ih je 30. Po broju nenaseljenih mjesta slijede Požeško-slavonska i Istarska županija s 18 naselja u kojima nitko ne živi. Zabrinjava i podatak da imamo čak 1.878 mjesta s jednim do pedeset stanovnika.

Tužne i uznemiravajuće brojke

Gorski kotar, unatoč prirodnim ljepotama, gubi sve više stanovnika. Velika Lešnica je naselje u Hrvatskoj u sastavu Grada Delnica i prema posljednjem popisu stanovništva ima tek četiri stanovnika. No, to je ono što je na papiru, realna slika je drugačije, piše HRT.

U Velikoj Lešnici živi samo jedna osoba. To su tužne i uznemiravajuće brojke.

Gradonačelnica Delnica Katarina Mihelčić rekla je kako u Gorskom kotaru ima čak jedanaest mjesta u kojem nema ni jednog stanovnika. Manje od deset stanovnika je u 25 naselja.

“Do 55 naselja imamo nešto više od pedeset stanovnika. Samo jedno naselje ima više stanovnika i to je Grad Delnice”, poručila je Mihelčić.

O tim brojkama se govori unatrag nekoliko godina, odnosno desetljeća. Mihelčić je istaknula kako upozoravaju na izrazitu depopulaciju, no nitko ih još uvijek ne čuje.

Jako teško ljudi i ostaju na ruralnim područjima, ako nemaju osigurane uvjete, primjerice javni prijevoz, zaposlenje i ostale uvjete za život.

Gorski kotar ipak ima potencijala

Proračun Delnica je jako mali, tek nekoliko milijuna kuna. Gradonačelnica Delnica naglasila je kako s toliko malo novca ne mogu učiniti mnogo, no pomoć očekuje od viših instanci.

“Postoji zakon, koji napokon treba početi i djelovati, da svaki stanovnik koji živi na ovakvom području osjeti da je dobrodošao i da ima jednake šanse kao u drugim dijelovima Republike Hrvatske.”

Mihelčić je poručila da Gorski kotar ima potencijala.

“Osim lijepe prirode, ovdje su vrijedni i marljivi ljudi, kojima samo treba dati jednake šanse u početku, kao što imaju i druge regije”, kazala je.

Gorski kotar je ostao na devetnaest tisuća stanovnika. Gleda li se to prema popisu od 2011. godine, Gorski kotar je u minusu za četiri tisuće stanovnika.

Dakle, ovo zvono stvarno ozbiljno zvoni.

Ostati znači i opstati

U Karlovačkoj županiji – gradnjom dječjih vrtića, prilagodbom predškolskog odgoja i stambenim programom za mlade nastoje postati poželjnije mjesto za život.

“Znam da ne postoji čarobni štapić koji će oživjeti naša pusta sela, međutim, jednim dosljednim sustavnim radom i na županijskoj razini mislim da možemo ublažiti ove trendove koji su sada negativni”, naglasila je županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin.

U 54 naselja Primorsko-goranske županije nema žive duše. U Zelinu Mrzlovodičkom samo je sedam stalnih stanovnika.

“Mladi se iseljavaju zbog škole, zbog vrtića a i zbog skupoće.Nije lako živjeti u Gorskom kotaru, nama su zime jako velike, minusi su veliki, treba nam puno novca za drva”, istaknula je Neda Malnar.

Pusta je i Slavonija. U selu Lovčić nekad je bilo više djece u školi nego što je danas stanovnika, samo ih je trideset. Danas broje umrle, a živih je u selu sve manje.

“Gledaš umro, umro, umro, ja kad dođem u Stupnik odmah mahnem rukom, načelniče kakva je statistika”, poručio je Adam Paun.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!