Čak 27 posto Romkinja prekida školovanje zbog braka i trudnoće

Vijesti 24. stu 202215:44 0 komentara
N1/Ilustracija

Na okruglom stolu "Kako iz začaranog kruga siromaštva", održanom u četvrtak u Čakovcu, rečeno je da je u Hrvatskoj nepismeno 17 posto Romkinja, a za 27 posto njih ključni razlozi zbog kojih prekidaju školovanje su sklapanje braka, trudnoća i roditeljstvo.

U sklopu projekta “Obrazovane Romkinje, osnažene romske zajednice!”, koji uz financijsku potporu Fonda za aktivno građanstvo, Vladina Ureda za udruge i Grada Zagreba provodi Savez Roma u Republici Hrvatskoj “Kali Sara”, u četvrtak je u Čakovcu organiziran okrugli stol “Kako iz začaranog kruga siromaštva”.

Svrha projekta “Obrazovane Romkinje, osnažene romske zajednice!” jest povećati broj mladih Romkinja koje će završiti osnovnoškolsko, srednjoškolsko i visoko obrazovanje jer rezultati istraživanja, kako je istaknuto, pokazuju da je u Hrvatskoj nepismeno 17 posto Romkinja, a za 27 posto njih ključni razlozi zbog kojih prekidaju školovanje su sklapanje braka, trudnoća i roditeljstvo.

O važnosti projekta govorio je saborski zastupnik Veljko Kajtazi.

„Drago mi je da su na radionicama koje smo organizirali sudjelovale žene i djevojčice i što smo ih na takav način upoznali s projektom, a bilo ih je uključeno više od 120. U ove dvije godine nastojali smo upoznati ih i sa zlostavljanjem, odnosno pružanjem pomoći Romkinjama”, rekao je. Istaknuo je kako je bitna potpora romskoj zajednici, posebice kada je riječ o gorućim pitanjima Roma.

Kajtazi: Do mojeg dolaska 15 studenata, sada više od 75  

„Unatrag 12-13 godina ima velikih pomaka. Romska zajednica je organizirana, točno znamo što želimo. Do mog dolaska imali smo 15 studenata, danas je brojka viša od 75”, istaknuo je Kajtazi i dodao da za njih pokušava osigurati upisne kvote na sveučilištima i veleučilištima.

„Platili smo jako puno za sve one koji su se željeli obrazovati, nije bitno radi li se o djevojčicama ili dječacima, koji su htjeli prekvalifikacije, promijeniti zvanje, a sigurno ih je bilo više od 400”, rekao je Kajtazi.

Predsjednica Saveza Roma “Kali Sara” Suzana Krčmar istaknula je da su mlade djevojke zainteresirane za projekt “jer su shvatile da bez obrazovanja ne postoji ništa i nema napretka”.

„Svake godine imamo sve više studentica koje su doista aktivne i žele biti mentori drugim učenicima koji završavaju srednju školu, da im pripomognu pri upisu na fakultet”, rekla je Krčmar.

Aktivnosti i rezultate predstavila je voditeljica projekta Suzana Kunac.

„U godinu i pol dana uspjeli smo educirati 200 mladih Romkinja o njihovom reproduktivnom zdravlju i pravima, rodnoj ravnopravnosti i prevenciji vršnjačkog i rodno uvjetovanog nasilja, a najveći broj djevojaka koje su sudjelovale u našim aktivnostima su iz Međimurja”, rekla je Kunac.

Dodala je da je okrugli stol prilika za razgovor s nastavnicima, ravnateljima škola, stručnim osobljem i roditeljima o tome što je još potrebno učiniti i kako poduprijeti mlade Romkinje da završe osnovne i srednje škole. Pritom je istaknula da ih 50 posto rađa u maloljetnoj dobi.

Da je obrazovanje iznimno važno kako bi  imali šanse i jednake mogućnosti na tržištu rada, smatra pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić. „Tržište rada je izrazito turbulentno i kompetitivno i potrebno je puno znanja, vještina, upornosti i motivacije da bi završili određene škole i dobili određene poslove, zanimanja, ekonomsku neovisnost i da bi pridonijele boljitku svoga društva”, izjavila je Ljubičić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!