Čak 70.000 kućanstava prelazi u Plinaru Zagreb, ima li plina za sve?

Čak 70.000 kućanstava prelazi u Plinaru Zagreb, no ima li plina za sve? Sezona grijanja uskoro počinje, a građani koji žele prelazak još uvijek nemaju sve odgovore - hoće li prijeći, kada točno i koliki će biti računi.

Nema zime, grijanja će biti za sve. Dapače, Zagreb ima dovoljno plina, a trebalo bi ga biti i za ostale.

“Nitko ne smije ostati bez plina. Gradska plinara Zagreb osigurala je za 300 tisuća postojećih korisnika dovoljne količine plina po šest puta manjoj cijeni od tržišne”, istaknuo je danas zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Vlada je novim mjerama ograničila cijenu plina za građane ove sezone pa privatni opsrkbljivači od listopada neće isporučivati plin kućanstvima. Računice nema, niti bi građani mogli platiti tržišnu cijenu koja raste za 400 posto.

A što kažu građani?

“A povoljnija je cijena kod njih. Ja sam u Energometanu, poslali su nam dopis da idemo natrag u Plinaru Zagreb. Popunila sam obrazac i oni su poslali u Plinaru. Da smo ostali, veliki bi bio račun, dvostruko trostuko veći. Strašno veliki račun…”

“Kako bude za sve, tako će biti i za nas, kaj da vam velim. Bumo se prešaltali na drvca, stari modeli, morat ćemo se priviknuti prirodi kako je nekad bilo.”

Više od 10 tisuća zahtjeva za GPZ

Zagrebačku plinaru kao plamen spasa gleda nekoliko gradova s tisućama kućanstava koji čekaju rješenje o distribuciji. Vremena je sve manje, no u Samoboru panike nema, kažu – imaju garanciju.

VEZANE VIJESTI

Petra Škrobot, gradonačelnica Samobora, uvjerava: “Prelazak na Gradsku plinaru Zagreb je u procesu. Ono što nam daje sigurnost je izjava državnog tajnika i da će se izvršiti prijelaz svih korisnika na Gradsku plinaru.”

Među ostalim, nešto manje od tri tisuće samoborskih kućanstava dobit će zagrebački plin. A GPZ ukupno ima više od 10 tisuća zahtjeva.

“Za dodatne korisnike su potrebne dodatne količine, i o tome se razgovara s nadležnim insititucijama. Hoće li to biti riješeno u narednih 10 dana? Bit će rješeno u sljedećih nekoliko dana, već smo pri kraju”, rekao je Tomašević.

Kupci prirodnog plina imaju zakonsko pravo na korištenje zagrebačke plinare, no mjesec dana uoči početka sezone grijanja ne znaju po kojoj će ga cijeni kupovati i hoće li to moći napraviti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.