Čak i ako ste naručili robu prije 1. srpnja neki od vas će morati platiti PDV

Vijesti 26. lip 202120:43 2 komentara
Tomislav Miletic/PIXSELL

Čak i ako su naručili robu iz Kine, Velike Britanije, SAD-a ili neke druge zemlje izvan EU prije 1. srpnja, kad počinje naplata poreza na dodanu vrijednost i za pošiljke male vrijednosti, potrošači u Hrvatskoj platit će PDV dostavi li im se pošiljka nakon 1. srpnja.

Potvrdili su nam to za Večernji list u Hrvatskoj pošti, koja će iznos PDV-a u tom slučaju naplaćivati kupcu pri preuzimanju proizvoda.

Upravo su zato brojni potrošači ovih dana problematizirali kašnjenje robe iz Kine po društvenim mrežama izražavajući sumnju da pošta namjerno zadržava robu kako bi im naplatila dodatnih 25 posto. U HP-u to oštro opovrgavaju te nude i obilazak svoga novog sortirnog centra kako bi dokazali da nema gomilanja robe.

“Sve što nam uđe u tokove od 1. srpnja će se naplaćivati. Zastoje nemamo i jako pazimo. Nemamo ni depoe u koje bismo uopće skupljali takve količine pošiljaka, sve je procesno posloženo da ih nakon primitka što brže pripremimo za dostavu”, rekla je izvršna direktorica ureda za korporativne komunikacije Hrvatske pošte Jo Kempen.

Znači, još samo pet dana vrijedi oslobođenje od PDV-a komercijalnih pošiljki male vrijednosti, do 22 eura, odnosno 160 kuna, za narudžbe koje u Hrvatsku pristižu izvan zemalja EU.

Izuzetak su nekomercijalne pošiljke do 45 eura, odnosno 330 kuna, koje fizička osoba šalje fizičkoj osobi besplatno: takav je promet oslobođen plaćanja carina i PDV-a. Količinska ograničenja tu ipak postoje za duhan i duhanske proizvode, alkoholne proizvode, parfeme i toaletne vode. Ovaj se postupak ne primjenjuje na porezne obveznike upisane u registar obveznika PDV-a i male porezne obveznike, nego samo na obične pojedinačne kupce – građane.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare