Canadair i posada iz Grčke vratili se u Hrvatsku

Vijesti 11. kol 202113:53 0 komentara
HRZ/M. Karačić/ Ilustracija

Protupožarni zrakoplov Canadair CL-415 iz sastava 855. protupožarne eskadrile 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) s timom od dvije posade i zrakoplovnom-tehničkim osobljem vratio se u srijedu u vojarnu u Zemuniku iz Grčke, gdje je od 6. kolovoza sudjelovao u pružanja međunarodne humanitarne pomoći u gašenju velikih šumskih, priopćilo je Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH).

Ministar obrane Mario Banožić tim povodom je izjavio kako je naših devet pilota i tehničara besprijekorno odradilo zadaću i sretno se vratili s pružanja humanitarne pomoći u gašenju požara iz Grčke.

Naglasio je kako je pružanje humanitarne pomoći u inozemstvu jedna od zadaća Hrvatske vojske, te da je Hrvatska rado pružila pomoć partneru i prijatelju Grčkoj. „U svakom trenutku Hrvatska vojska je  spremna uključiti se u pružanje pomoći svim svojim susjedima, partnerima i prijateljima“, rekao je ministar.

Kapetan Canadaira ujedno i vođa tima koji je sudjelovao u gašenju velikih šumskih požara u Grčkoj izjavio je  kako je ovo veliko iskustvo kojim, uz humanitarnu dimenziju, razvijamo svoje sposobnosti pružanjem pomoći i gašenjem požara u drugim zemljama. Kazao je kako je odmah po dolasku u Elefsis Military Airbase održan prvi sastanak i upoznavanje sa stanjem na požarištima, te su dodijeljene konkretne zadaće.

„Bili smo apsolutno dobro pripremljeni i spremni pomoći grčkom narodu u gašenju i saniranju požarišta”, rekao je pilot i dodao kako je ovo jedan od najvećih požara gdje su sudjelovali.

Posade aviona CL-415 koje su sudjelovale u Grčkoj u gašenju požara bile su angažirane na području predgrađa Atene, North Evia i na Peloponezu.

Ostvarena su 134 leta u trajanju od 36 sati i 5 minuta, bačene su 122 vodene bombe, odnosno 732 tone vode te je utrošeno 32.215 litara goriva.

U gašenju požara u Grčkoj sudjelovale su s protupožarnim snagama i Grčka, Španjolska te Francuska, što usložnjava rad zbog velikog broja različitih protupožarnih zrakoplova.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!