Capak: Ako dobijemo potrebne količine, do ljeta će se cijepiti 50% Hrvata

Vijesti 11. sij 202112:16 > 12:21 1 komentar
Zeljko Lukunic/PIXSELL

Hrvatska sudjeluje u zajedničkoj nabavi cjepiva protiv covida-19, koju provodi Europska komisija. Nabava se ugovara s više proizvođača i postupci još traju. Ugovori s četiri proizvođača su već zaključeni. Prema tim ugovorima očekuje se ukupno 5.600.000 doza cjepiva do kraja 2021. godine, objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Naručena su cjepiva: AstraZeneca/Oxford (adenovirusno vektorsko cjepivo) – 2.700.000 doza, Johnson&Johnson/Janssen (adenovirusno vektorsko cjepivo) – 900.000 doza, Pfizer/BioNTech (mRNA cjepivo) – 1.000.000 doza i Moderna (mRNA cjepivo ) – 1.000.000 doza.

VEZANE VIJESTI

O kampanji i raspodjeli bilo je danas riječi i na konferenciji Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu.

“Kampanja će obuhvatiti sve tipove medija”, rekao je Krunoslav Capak i dodao: “I neke poznate osobe će se htjeti javno cijepiti. Kad točno, ne znamo. Svi županijski zavodi su dobili vizuale za štampanje. Neki Zavodi za javno zdravstvo provode svoje kampanje, primjerice zadarski i splitski, sve je to dobro došlo. Saborski zastupnici su planirani za cijepljenje, upućen je dopis. To će vjerojatno biti organizirano početkom sljedećeg tjedna.”

“Ako se registrira AstraZeneca i ako dobijemo potrebne količine, sigurno će se cijepiti 50 posto stanovništva RH do ljeta. Toliko ćemo imati cjepiva. No, tablice se svakodnevno mijenjaju. Pfizer će nam isporučiti ukupno milijun i 690.000 doza, a planiran je bio milijun. Naravno da smo pazili da doze ne dođu prekasno. Moderna je ponudila dodatne doze u četvrtom kvartalu, no tad nam više nije potrebno. Pfizer je ponudio ranije pa smo uzeli njih”, objasnio je Capak.

O cijepljenju u Sisačko-moslavačkoj županiji govorio je ministar Vili Beroš: “Pokrenuli smo akciju preko odbora koji se bavi raspodjelom količine cjepiva i zbog događaja u Sisačko-moslavačkoj županiji da nam se ubrzano dostavi više doza. Upućen je dopis svim ministrima zdravlja članicama EU gdje zahvaljujemo na njihovom pozitivnom stavu prema isporuci. Kad je riječ o količinama, ne znam reći točno, ali se radi o 100 do 200 tisuća doza koje bi bile ranije upućene u RH s obzirom na situaciju. Do kraja tjedna ćemo imati odgovor, ali načelno su zasad svi pozitivni.”

“Što se tiče zdravstvenih djelatnika koji u odbili cijepljenje, tek smo na prvoj trećini cijepljenja zdravstvenih djelatnika. Kad se približimo tome da imamo makar pola onih koje smo pitali žele li se cijepiti, onda možemo govoriti o tome, sad je rano”, komentirao je Capak pristanak na cijepljenje među zdravstvenim djelatnicima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare